Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. November 24. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Lázár János: az állami infrastrukturális beruházásokat újra kell indítani

Lázár János: az állami infrastrukturális beruházásokat újra kell indítani

Újra kell indítani az állami infrastrukturális beruházásokat és a lakásépítéseket, a vállalati szektorban pedig gyárfejlesztésekre van szükség, ezek jelenthetnek majd piacot 2025-2026-ban az építőiparnak

- mondta az építési és közlekedési miniszter csütörtökön Budapesten.

Lázár János az Új világ küszöbén című Országos Építőipari Konferencián közölte, az Építési és Közlekedési Minisztérium célkitűzése, hogy az állami beruházásokat magyar vállalkozások valósítsák meg, ezért hozták létre az állami építési beruházások rendjéről szóló törvényt.

Ennek érdekében az építésgazdaság területén patrióta politikára van szükség, ami védi a nemzeti érdeket, de a minőséget és a hatékonyságot is fontosnak tartja. Ezért - a korábbi sajtótájékoztatóhoz hasonlóan - hangsúlyozta, hogy külföldi építőipari és a külföldi építőanyag-gyártó kapacitásnak nem sok helye van az országban, az a legjobb ha "ezt a területet visszafoglaljuk".

A miniszter egyúttal a konferencián megköszönte a 150 ezer építőipari vállalkozásnak az együttműködést az elmúlt 13 évben.

Felidézte, hogy Magyarország GDP-je a 2010-ben mért 27 ezermilliárd forintról, 2023-ra 66 ezermilliárd forintra emelkedett. Ezen felül szintén 2010-hez képest 1 millióval nőtt a foglalkoztatottak száma. Magyarország átlagos fejlettségi szintje pedig elérte és meghaladta az Európai Unió fejlettségi színvonalának 80 százalékát.

Lázár János úgy ítélte meg, hogy mindebben nagyon komoly szerepe volt az építési vállalkozásoknak, amelyek hozzájárultak a gazdaság élénkítéséhez. Hiszen az elmúlt 12 évben csak a magyar állam mint megrendelő - amely a megrendelői piac 30-35 százalékát fedi le - 28 ezermilliárd forintot költött el.

Már az ÉKM felállítása is jelezte, hogy a kormány számára fontos az építőipar, amelynek szerepe van abban, hogy az ország erősebb és stabilabb legyen a következő időszakban.

Mindez pedig azért fontos, mert Magyarország a 2010-es éveket megnyerte, hogy a 2020-as éveket is megnyeri-e, az még "nem lejátszott meccs" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a 2020-as években felértékelődött az egyes országok mérete és az, hogy mekkora erőt tud felmutatni és milyen gazdag.

Lázár János szerint "nem vagyunk elég nagyok, nem vagyunk elég sokan", ezért "négyzetre kell emelni" azt az intenzív családtámogatási politikát, amelyben arra ösztönzik a családokat, hogy még több gyerek szülessen az országban.

Ezen felül Magyarországon elengedhetetlen a hadsereg fejlesztése és a hadiipar újjászervezése, ugyanis a 21. században az is számít, hogy mekkora hadsereggel és önvédelmi képességgel rendelkezik egy ország - tette hozzá.

A konferenciát az ÉVOSZ, az ÉKM, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk