Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 13. 16:36, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Látogatóközpont épült a sümegi vár tövében

Látogatóközpont épült a sümegi vár tövében

Látványos bemutatóval nyitotta meg kapuit csütörtökön a hadigép-kiállítást, történelmi játszóteret és török ostromtábort is magában foglaló látogatóközpont a sümegi vár tövében.

Az ünnepélyes átadón Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke örömét fejezte ki, hogy a vár jó kezekbe került a Papp családnál, folyamatosan fejlődik, a vállalkozás immár Sümeg legnagyobb munkáltatója és adófizetője. Hozzátette, hogy ez a térségre is kedvező hatással van.
Rátosi Ferenc, Sümeg független polgármestere felidézte: a vár pusztulása a Rákóczi-szabadságharc után kezdődött, amikor az osztrákok felrobbantották az építményt. A következő századokban Csipkerózsika álmát aludta a vár, majd az 1980-as évek elején a Veszprém megyei idegenforgalmi hivatal kezdte újjáépíteni, amelyet a Papp család vett át. Tavaly fejeződött be az önkormányzat által elnyert európai uniós pályázat: 822 millió forintot fordítottak a vár megújítására - tette hozzá.
A polgármester köszönetet mondott a működtető Papp családnak, amiért a vár környékét és a kapcsolódó szolgáltatásokat folyamatosan fejlesztik.
A csaknem százmilliós projektet idősebb és ifjabb Papp Imre mutatta be: a sümegi Kapitány-Holding Kft. a sümegi vár tövében hadigép-kiállítást hozott létre, történelmi játszóteret, török ostromtábort és egy ajándéküzletet foglaló látogatóközpontot építettek; a 92 millió forintos beruházáshoz 46 millió forintot nyertek pályázati úton.
Csütörtökön bemutatták a 15. századi gépeket, amelyekkel egykor a középkori várakat ostromolták. Felépítettek három különböző fajtájú kőhajító gépet, egy ostromtornyot - amellyel a támadók a várfalra jutottak -, a tűzfegyverek közül is nyolc különböző méretű ágyúcsövet tüzérségi állásokban helyeztek el, valamint egy dárdavetőt is elkészítettek. Minden eszköz működőképes, így alkalmanként bemutatók is várják a vendégeket, iskolás csoportokat.
A támadó török ostromtáborban berendezett török vezérsátrat, tiszti sátrat és katonai sátrakat mutatnak be, ismertetve a török hódoltság korát. A történelmi játszópark 4-12 éves gyermekek számára biztosítja a szabadidő eltöltését uniós előírásoknak megfelelő korhű játékokon, mászókákon.
Ifjabb Papp Imre az MTI-nek elmondta: a következő fejlesztésük az, hogy 2014-től a látogatóknak korabeli ruhát kell ölteniük. Választhatnak, hogy barátnak, úrnőnek, várkapitánynak vagy szolgának öltöznek-e be, ezzel valóban középkori hangulatot idéz majd a vár.
A vár 24 éve került a Papp család kezelésbe; ifjabb Papp Imre szerint a romos, koszos várat először takarítani kellett és megszüntetni az omlásveszélyt. Helyiségről helyiségre haladva hozták rendbe a vár belsejét, majd programokat szerveztek, később saját lovardát hoztak létre, ma már a cég alkalmazottai saját lovagi tornát mutatnak be nyáron szabadtéren, télen fedett, föld alatti csarnokban és további vendéglátóegységeket, 160 szobás, négycsillagos wellness- és konferenciaközpontot, kiállítótereket - amelyekben százéves hintókat és régi fegyvereket mutatnak be - hoztak létre.
Idősebb Papp Imre a megnyitó ünnepségen elmondta, hogy várnagyi ragját fiának adja át, ő pedig a régi hadigépekkel foglalkozik tovább. Szeretné megdönteni például a kőhajítógépes dobás Guinness-rekordját, amelyet most az amerikaiak tartanak 170 méterrel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során