Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Április 16. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Laboratóriumban növesztettek vesét a tudósok

Laboratóriumban növesztettek vesét a tudósok

Laboratóriumban növesztett vesét ültettek be állatokba, ahol hamarosan elkezdett a szerv vizeletet termelni - számol be amerikai tudósok eredményeiről a BBC. Hasonló technikával már fejlesztettek ki egyszerűbb emberi szerveket, a vese azonban az eddigi legkomplikáltabb, amelynél sikereket értek el.

A tanulmány szerint a mesterséges vese kevésbé hatékony ugyan, mint a természetes, az eredmények mégis áttörőek az orvostudományban. A vese az egyik legfontosabb szervünk, amely megszűri a vért és a felesleges anyagokat vizelet formájában eltávolítja a szervezetből. Erre a szervre is van a legnagyobb szükség, a transzplantációs várólista is nagyon hosszú.

A massachusettsi általános kórház kutatói most megtették az első lépéseket a mesterséges vese kifejlesztésére. Ehhez egészségesen elhunyt patkányokat használtak kísérleti állatokként. Eltávolították veséjüket, amelyet megtisztítottak az elhalt sejtektől, majd kétféle sejttípussal regenerálták azt.

A kész veséket patkányokba ültették be. Ezután első alkalommal fordult elő, hogy teljes egészében laboratóriumi körülmények között előállított vesék a beültetés után normálisan működtek, és vizeletet választottak ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.