Városlista
2020. október 21, szerda - Orsolya

Hírek

2012. Január 10. 07:30, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Külön vényen írható fel többhavi gyógyszeradag

Külön vényen írható fel többhavi gyógyszeradag

Márciustól az orvos egy vényen legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet - jelent meg a Magyar Közlönyben Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter rendelete.

Az egészségügyi államtitkárság az InfoRádió kérdéseire adott válaszaiból kiderül: megmarad az a lehetőség, hogy például krónikus betegségeknél az orvos három havi gyógyszeradagot írjon fel, csak ehhez három vényt kell használnia.

Márciustól is írhat fel többhavi gyógyszeradagot az orvos, csak ezt külön-külön vényen kell megtennie - közölte az InfoRádió kérdésére az egészségügyi államtitkárság.

'Megmarad az a lehetőség, hogy a beteg különleges élethelyzetére tekintettel - amelyet az orvosnak dokumentálni kell - több hónapra egy vényen történjen meg a gyógyszer felírása és kiváltása.' Az államtitkárság válaszában nem részletezi, hogy mit jelent a különleges élethelyzet.

Az InfoRádió megkérdezte, hogy mi a helyzet például a fogamzásgátló készítményekkel, amelyeknél jellemzően három havi adagot ír fel egyszerre az orvos. A válaszból kiderül: itt nincs változás, lévén nem támogatott gyógyszerekről van szó.

A rendelet célja a betegek gyógyszerköltségeinek csökkentése. A tapasztalatok szerint ugyanis a lakosságnál jelentős, sokszor lejárt gyógyszerkészletek halmozódnak fel. Ennek oka, hogy a betegség változása, vagy mellékhatások jelentkezése miatt időközben más gyógyszerre, más hatáserősségre állítják át a beteget. Becslések szerint évente több milliárd forintos összegben dobunk ki gyógyszereket.

Március elsejétől a vényekre azt is rá kell vezetni, hogy milyen időponttól vonatkozik egyhavi ellátási időszakra a recept. Ezt elvileg az orvosok vényíró szoftverének kötelezően biztosítania kell. A beteg ezt követően az adott ellátási időszakot megelőzően már egy héttel kiválthatja a gyógyszertárban a gyógyszert.

Az InfoRádió úgy tudja: az ez évvel életbe lépő változások miatt a minisztérium, az OEP és a GYEMSZI mind a lakosság, mind pedig a szakemberek részére hamarosan átfogó tájékoztató kampányt indít.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: gyógyszer, orvos, recept, vény

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 21. 09:51, szerda | Belföld

Változik a menetrend október 23-án és a hétvégén

Az ünnep és a háromnapos munkaszünet miatt változik a vasúti közlekedési rend: október 22-én pénteki, 23-án szombati, 24-én ünnepnapi, 25-én a szokásos vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

2020. Október 21. 09:40, szerda | Belföld

Meghalt 48 beteg, 1423-mal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Elhunyt negyvennyolc többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1423 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.

2020. Október 21. 07:00, szerda | Belföld

A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium.

2020. Október 21. 05:00, szerda | Belföld

Meghosszabbították a törlesztési moratóriumot

Az Országgyűlés kedden 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot egyes kiemelt társadalmi csoportoknak és pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak.