Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Október 09. 13:28, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Paul Lendvai jegyzete a Der Standardban

Külföldi sajtó Magyarországról - Paul Lendvai jegyzete a Der Standardban

Zsidók célkeresztben címmel Paul Lendvaitól közölt jegyzetet keddi számában a Der Standard című osztrák napilap.

Paul Lendvai ausztriai publicista a liberális napilapban arról írt, hogy a legutóbbi európai zsidóellenes incidensekre a hivatalos politika különböző válaszokat adott és az esetek között is különbséget kell tenni. Pozitív gesztusként emelte ki Ausztriában a währingi temető, az ország második legrégibb zsidó temetője imaházának felújítását. Ismertette, hogy az ünnepségen beszédet mondó Andreas Mailath-Pokorny bécsi kulturális tanácsos feltette a kérdést: "Mi is lenne Bécs a zsidóság nélkül?"
Nem ilyen emlékeztetőkre gondolt a Magyar Hírlapban Üzenetek Ausztriából címmel megjelent vezércikk szerzője, aki azzal vádolta Ausztriát, hogy az ORF-ben bemutatott dokumentumfilm és a Die Pressében megjelent Gyurcsány Ferenc-interjú révén meg akarja dönteni a Fidesz-kormányt, és a magyarellenes rágalmazók számára kellemes és általuk irányítható helytartó tanácsot akar hatalomra segíteni - írta.
Közvélemény-kutatások és közelmúltbeli esetek egyaránt azt mutatják, hogy Magyarországon jóval virulensebb az antiszemitizmus, mint például Ausztriában - állt a cikkben. Ismertette többek között, hogy vallási hovatartozása miatt megtámadták a Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti elnökét. Lendvai azzal zárta jegyzetét: "A miniszterelnök legújabb vér és rög-beszéde és a Fideszes médiumokban megjelenő alig kódolt antiszemita felhangok joggal aggasztják erősebben a zsidó közösséget, mint a jobboldali radikális Jobbik nyílt zsidóellenessége".
http://derstandard.at/1348285402753/Juden-im-Visier

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.