Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Július 25. 12:41, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - NZZ: ki az európai demokráciák őre?, Rzeczpospolita a válságintézkedésekről

Külföldi sajtó Magyarországról - NZZ: ki az európai demokráciák őre?, Rzeczpospolita a válságintézkedésekről

A Neue Zürcher Zeitung Ki az európai demokrácia őre? címmel közölt cikket, a Rzeczpospolita a válság elleni magyar megoldásokkal kapcsolatban cikkezett.

Az EU-nak a demokrácia őreként betöltött szerepéről írt "az önkényuralom irányába mutató" magyarországi és romániai politikai fejlemények kapcsán a Neue Zürcher Zeitung.
Néhány éve még politikaelméleti játszadozásnak minősült volna, "a legújabb magyarországi és romániai fejleményeket tekintve" azonban "hirtelen komollyá" vált az a kérdés, lehet-e diktatúra az Európai Unión belül - írta Jan-Werner Müller, a Princeton egyetem politikaelméleti professzora a svájci konzervatív világlapban.
A szakember kifejtette: az EU-nak joga van beavatkozni a nemzeti demokráciák védelmében, a gond az, hogy "egyelőre nincs meggyőző politikai vagy jogi eszköz egy ilyen közbelépésre". Noha a Lisszaboni Szerződés egyik cikkelye alapján lehetséges jogok egész sorát megvonni attól a tagállamtól, amely tartósan megsérti az európai alapértékeket, ez a cikkely inkább csak a "nukleáris opció", vagyis az elrettentés szerepét tölti be.
Ha nem akarja elárulni saját magát, Európa rá van kényszerítve, hogy tagállamaiban megvédje a demokráciát - szögezte le a szerző. Ehelyett a pártpolitikai megfontolások érvényesülnek: az Európai Néppárt megvédte alelnökét, Orbán Viktort, Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata elnöke - aki a legkeményebben bírálta Orbánt - igazolja a névleg baloldali román kormányfő eljárását - állapította meg a Princeton egyetem oktatója.
http://www.nzz.ch/meinung/debatte/wer-ist-der-hueter-der-europaeischen-demokratie-1.17397909

A Rzeczpospolita című lengyel konzervatív napilap szerdai száma szerint a bankok és a multinacionális vállalatok azért támadják Orbán Viktor miniszterelnököt, mert félnek, hogy más országok is alkalmazzák a válság elleni magyar megoldásokat.
A lengyel lap Magyar laboratórium címmel közölt cikkében kiemelte: a nagytőkét nem a magyarországi veszteségek izgatják, mert veszélyesebbnek tartja, hogy az európai politikusok "laboratóriumnak tekintik ezt a marginális piacot". A válsággal szembesülve a francia és a német vezetők egyre gyakrabban emlegetik a válság- és a tranzakciós adó bevezetését.
A lap "kemény versenyzőnek" tekinti az újabb és újabb ötletekkel előálló magyar miniszterelnököt, aki a külföldi források biztosítása érdekében több vitatott megoldásról is hajlandó volt lemondani, de "amint biztosabb lesz a dolgában, újra meglepi valamivel Európát". Ezt csak kísérleteinek "totális csődje" változtathatná meg, amelynek következtében a választópolgárok másnak adnák át a hatalmat.
A lap szerint Magyarország "mélyebb és fájdalmasabb megszorításokhoz folyamodott, mint például a görögök".
http://www.rp.pl/artykul/9133,918327-Wegierskie-laboratorium.html

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.