Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Július 27. 13:37, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - A The Economist és a Háárec az antiszemitizmusról, az FT az IMF-tárgyalásokról

Külföldi sajtó Magyarországról - A The Economist és a Háárec az antiszemitizmusról, az FT az IMF-tárgyalásokról

A The Economist és a Háárec a magyarországi antiszemitizmusról, a Financial Times az IMF-tárgyalásokról írt pénteken.

Miközben a magyarországi szélsőjobb fesztelenül parádézik, a zsidók egyre rosszabbul érzik magukat - írta pénteken megjelent legújabb kiadásában a The Economist, megállapítva ugyanakkor, hogy Orbán Viktor kormánya erőteljesen és azonnal elítéli az antiszemita incidenseket.
A brit gazdasági-politikai folyóirat a háborús bűncselekmények miatt elítélt Csatáry László ügyével kapcsolatos cikkében "egyes vezető személyiségeket" idéz név nélkül, akik közölték, hogy a kommunizmus összeomlása óta nem emlékeznek olyan rossz légkörre, mint amilyen most tapasztalható Magyarországon.
A lap ismerteti, hogy egy szélsőjobboldali portál százezer forintot ajánlott információkért olyan zsidó diákokról, akik Csatáry lakása előtt tüntettek, és elérhetőségeik gyorsan ismertté is váltak, fenyegetések és megfélemlítő üzenetek áradatát kiváltva.
A hetilap azt is megjegyezte, hogy Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit, akit utcai inzultus ért, Áder János köztársasági elnök személyesen kereste fel otthonában.
Egyesek mégis éreznek egyfajta nyugtalanító nosztalgiát a kormánykörökben az önkényuralmi múlt és Horthy Miklós egykori kormányzó iránt.
A The Economistnak Ungváry Krisztián történész azt mondta: a kormány támogatja az összes olyan kísérletet, amely Horthy és követői rehabilitációjára irányul, miközben antifasiszta írókról és költőkről nem emlékeznek meg.
http://www.economist.com/node/21559677

"Történelemmosdatás" folyik Magyarországon - írta a Háárec című izraeli napilap szintén Csatáry László ügye kapcsán. A "nagy egészet" - a magyarországi állapotokat - nézve a Csatáry elleni eljárás csekély súlyú ügy - áll a cikkben, amely pénteken jelent meg a baloldali újság honlapján.
"Ha a magyar kormány valóban húzódozott attól, hogy letartóztassa Csatáryt, nem (lenne) nehéz megérteni, miért (tett így). Hiszen ezzel a sagával egyidejűleg a jobboldali nacionalizmus feltámadása zajlik Magyarországon, ami, úgy tűnik, minden nappal rosszabb" - írta a lap. Kiemelte Kövér László házelnök májusi "zarándoklatát" a "nagyhangú antiszemita, a Nyilaskeresztes Pártot támogató" erdélyi író, Nyírő József emlékére, és az eset keltette hullámokat. Megemlítette, hogy Kövér helyett az az Áder János látogatott Izraelbe, aki 2008-ban felavatta "az 1946-ban Romániában zsidók megöléséért elítélt szélsőjobboldali magyar író, Wass Albert" szobrát. A Háárec megjegyezte, "Izraelnek nehéz olyan magyarországi vezetőt találnia, aki nem állt ki antiszemiták mellett".
A "tisztára mosás nem áll meg itt" - tette hozzá a lap azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány bejelentette: Nyírő, Wass "és két másik nacionalista író" műveit a nemzeti alaptanterv részévé teszi.
A lap felidézte, hogy kormányzati illetékesek azt mondják: egyedül a Fidesz jelenthet védelmet a Jobbik növekvő népszerűségével szemben.
A Financial Times felzárkózó piaci blogrovatában (beyondbrics) Kester Eddy budapesti tudósító az IMF/EU-egyeztetésekkel kapcsolatban azt írta, hogy a valutaalap és az unió küldöttsége "baljós csendben", sajtótájékoztató és kommüniké nélkül távozott Magyarországról.
A médiának adott nyilatkozatok "udvarias nézeteltérésekre" utalnak, ám "bennfentesek szerint" az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott találkozó messze nem volt kellemes csevegés. Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője kijelentette a lapnak, hogy ha a kormány megállapodást akar, azt már februárban elérhette volna. Az elemző szerint a kormány vonakodik elfogadni, amit az IMF akar, mivel az egyezség esetleg csak a felső középosztályt és a tehetősebbeket érintő bizonyos adóemelések esetén jöhet létre, ugyanakkor a bankok és pénzintézetek nem voksolnak a két év múlva esedékes választásokon.
http://blogs.ft.com/beyond-brics/2012/07/26/hungary-imf-still-no-deal/#axzz21ocotWz4

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).