Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Október 15. 13:25, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi lapok Magyarországról - Osztrák lap az új földtörvényről

Külföldi lapok Magyarországról - Osztrák lap az új földtörvényről

Az új földtörvénnyel foglalkozott a Der Standard.

Orbán Viktor Cegléden bejelentette, hogy az új földtörvény szerint külföldiek egyáltalán nem vásárolhatnak majd termőföldet Magyarországon, és hogy a kormány vissza akarja szerezni "a zsebszerződéssel kilopott földeket" - írta a vezető osztrák liberális lap. A cikk megemlíti azt is, hogy az új szabályozást Ausztria és Franciaország példájára akarják megalkotni. A tudósító, Adelheid Wölfl megfogalmazása szerint "a valós termőföld megvédéséről" szóló bejelentés "néhány nappal" azután hangzott el, hogy ópusztaszeri beszédében a kormányfő a turulmadarat a szülőföldhöz tartozónak nevezte. A lap rámutatott, hogy a jogsértő földszerzések témája nem új keletű, és hogy 2014-ben lejár a külföldiek földvásárlásának tilalmára adott uniós moratórium.
Ernst Zimmerl, a budapesti osztrák nagykövetség mezőgazdasági tanácsosa a lapnak nyilatkozva azt mondta, a szabad tőkeáramlás elve szerint az Európai Unióban minden uniós polgár vásárolhat termőföldet, s ezt a rendelkezést Magyarország nem kerülheti meg. Zimmerl túlzónak tartja a zsebszerződésekről szóló magyar becsléseket. 2002-ben, amikor fel akarták deríteni a zsebszerződéseket, mindössze 77 hektárról szólót találtak - mondta.
"Valóban, a külföldiek földvásárlása Ausztriában is korlátozott a föld tulajdonosváltását szabályozó törvények révén. Itt is folyik jogi jellegű vita arról, hogy ez megfelel-e az uniós jognak" - jegyezte meg a lap.
http://derstandard.at/1348286004105/Orban-verteidigt-ungarisches-Ackerland

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).