Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Július 17. 05:00, kedd | Kék hírek
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Központi bűnjelraktár alakul

Központi bűnjelraktár alakul

Központi bűnjelraktárak létrehozását tervezi a Belügyminisztérium, mert mint a névtelenséget kérő forrás fogalmazott: a tárca vezetése bele se mer gondolni, hány nyomozás végződik eredménytelenül pusztán azért, mert elvesztek, megrongálódtak vagy megsemmisültek fontos – olykor perdöntő – bizonyítékok.

A többévi körözés után, 2009-ben Prágában elfogott Jozef Rohácot azzal gyanúsították, hogy még 1997-ben bombamerényletet kísérelt meg Seres Zoltán ellen - nyitja cikkét a Népszabadság. A vállalkozó autójának alvázára erősített pokolgép azonban leesett, amikor Seres Bentley-je elindult. A merénylők nem merték magukkal vinni a bombát, ezért egy bokor tövébe dobták, a rendőrség ott találta meg.

A robbanóanyagot a rendőrség a szakértői vizsgálat után megsemmisítette, a pokolgép egyéb darabjai pedig egy fiókba kerültek, majd egy nyomozó hazavitte. Tizenkét évvel később, amikor Rohácot az ügyben bíróság elé állították, csodával határos módon kerültek elő a fontos bizonyíték még megmaradt darabjai. Ha nem kerültek volna elő, Rohácot valószínűleg még a robbanóanyaggal visszaélés vádjában sem mondhatta volna ki bűnösnek a bíróság. (Az emberölés kísérletének vádja alól így is felmentették, mert nem találtak olyan tanút, aki látta volna Rohácot a bűntett helyszínén.)

Jelenleg, kis túlzással, a bűnjeleket mindenki ott tárolja, ahol tudja. Van, ahol külön raktár van e célra, jellemzőbb azonban, hogy a nyomozók a szakértőktől visszakapott bizonyítékokat oda teszik, ahol éppen helyet találnak nekik. Még ahol van mód és lehetőség a raktározásukra, többnyire ott is „másodlagos kérdés”, hogy milyen körülmények közé kerülnek. Nemegyszer előfordult, hogy a raktárban szakszerűtlen tárolás miatt a bizonyíték tönkrement.

Több mint felelőtlenség ez egy olyan világban, ahol a bűncselekmények bizonyításában a tárgyi bizonyítékok szerepe és jelentősége egyre inkább felértékelődik. Hiszen a tanú tévedhet, a tettes hazudhat, egy kilőtt golyó, egy ujjnyomot hordozó balta azonban nem. Ezt minden NCIS-néző tudja. Csakhogy a szabályos és szakszerű bűnjelkezelés pénzbe kerül, nem is kevésbe. Bűnjelraktárként egy olyan helyiséget kellene kialakítani, ahol bármilyen tárgy eltartható lenne, és a számítógépes nyilvántartásnak köszönhetően meg is lehet találni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön