Városlista
2020. január 24, péntek - Timót

Hírek

2016. Június 29. 07:35, szerda | Külföld
Forrás: mti

Közös határ- és parti őrség felállítását sürgetik az uniós vezetők

Közös határ- és parti őrség felállítását sürgetik az uniós vezetők

A közös európai határ- és parti őrség mihamarabbi felállítását sürgette az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozójának első, keddi napján elfogadott zárónyilatkozatában.

A migrációs vitát követően elfogadott zárónyilatkozatban az ülésező uniós vezetők leszögezték, hogy az európai külső határok és a schengeni övezet védelme érdekében az unió és Törökország között létrejött megállapodást teljes körűen be kell tartani, és ki kell egészíteni a nemrégiben elfogadott uniós határ- és parti őrség felállításával már a nyár derekán.

Az uniós tanács a nyugat-balkáni útvonalon elhelyezkedő országok további támogatására kérte a tagállamokat, hogy velük együttműködve hatékonyan tudjanak fellépni az embercsempész-hálózatok, valamint új migrációs útvonalak kialakulása ellen.

Kiemelték, hogy a múlt év végén a máltai Vallettában tartott csúcstalálkozón megfogalmazott nyilatkozatnak megfelelően erősíteni kell az együttműködést a származási és tranzit országokkal a migránsok otthonmaradása érdekében. Ezért az Európai Beruházási Bank hozzájárulásával segíteni kell az észak-afrikai és a nyugat-balkáni országok beruházásainak előmozdítását. Ennek érdekében az ülésező vezetők zárónyilatkozatukban arra kérték az Európai Bizottságot, hogy 2016 szeptemberéig készítsen átfogó, uniós külső beruházási tervet.

Az Európai Tanács megismételte, hogy kész támogatni az új líbiai egységkormányt az ország stabilitásának megteremtése, a migráció megállítása és a terrorizmus elleni harc sikere végett.

A csúcstalálkozón részt vett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Az ülésező vezetőkkel megegyezett a NATO-val folytatandó együttműködés mélyítéséről a közös célok és értékek védelme érdekében.

Az ülésező vezetők hangsúlyozták, hogy a tisztességesebb egységes piac megvalósítása végett új munkahelyek teremtésére, a termelékenység növelésére, és vonzó befektetési környezet biztosítására van szükség. Mindennek érdekében az Európai Tanács arra szólította fel a tagállamokat, hogy az uniós bizottság által javasolt egységes piaci stratégiákat és a cselekvési terveket teljes körűen hajtsák végre 2018-ig.

Az Európai Tanács napirendet fogadott el, amelyben gyors és határozott előrelépést javasol az egységes digitális piac minden érdekelt résztvevője számára.

Az európai digitális stratégia 16 újonnan kidolgozandó végrehajtási kezdeményezést tartalmaz az információkhoz való hozzáférés javítására, a jobb üzleti és igazgatási modellek bevezetésére a tranzakciós költségek csökkenése és a fogyasztási cikkek digitalizálása révén. Az egységes digitális piac új lehetőségeket nyit a gazdaság elektronikus kereskedelmen keresztül történő fellendítésére, és megkönnyíti a vállalkozások számára a megfelelést a közigazgatási és pénzügyi előírásoknak.

A nyilatkozat megemlíti, hogy az Európai Tanács áttekintette a Gazdasági és Monetáris Unió megvalósításáért folytatott munka elért eredményeit, beleértve a bankunió ütemtervét, és további erőfeszítésékre szólított fel.

Címkék: határ, partiőrség, unió

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 24. 07:22, péntek | Külföld

Papírrepülővel játszottak, aludtak, olvasgattak a szenátorok a Trump elleni felelősségre vonási eljárás tárgyalásán

Új tények és új érvek felsorakoztatása nélkül zárult a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalásának csütörtöki napja.

2020. Január 24. 05:00, péntek | Külföld

Négy embert kezelnek Skóciában koronavírus-fertőzés gyanújával

Négy embert kezelnek skóciai kórházakban a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel.

2020. Január 23. 19:00, csütörtök | Külföld

A brit uralkodó jóváhagyásával életbe lépett a Brexit-törvény

Törvényerőre emelkedett csütörtökön a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás, miután a parlament által jóváhagyott egyezményt II. Erzsébet királynő jóváhagyta.

2020. Január 23. 16:03, csütörtök | Külföld

Tízezer migránst Nagy-Britanniába juttató embercsempészeket fogtak el

Franciaországban és Hollandiában előállították egy nemzetközi embercsempész-hálózat 23 tagját, akiket legalább 10 ezer migráns Nagy-Britanniába juttatásával vádolnak