Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. December 16. 07:56, péntek | Belföld
Forrás: Pécsi STOP/Daily Mail

Kozmikus rémálom: ébredezik a Tejútrendszer fekete lyuka - kezdődik a pusztítás

Kozmikus rémálom: ébredezik a Tejútrendszer fekete lyuka - kezdődik a pusztítás

Várhatóan egy gázfelhő ébreszti fel és aktivizálja a galaxisunk középpontjában található, szunnyadó fekete lyukat. A tudósok szerint a következő néhány év sokkal "forróbb" lesz.

Alapjáraton Tejútrendszerünk szívét alkotó fekete lyuk egyfajta szunnyadó gigász, de a tudósok szerint küszöbön egy meglehetősen durva ébredés. Egy, a Földünknél néhányszor nagyobb gázfelhő ugyanis a tudósok szerint óránként ötmillió mérföldes sebességgel ütközik a fényt is elnyelő szörnyetegbe.

A fekete lyukat megközelítő objektumot Reinhard Genzel, a Max-Planck Intézet tudósa által vezetett csapat fedezte fel.

A csillagászok remélik, hogy a kozmikus karambol hatására várhatóan végbemenő méretes sugárzáskiugrás hatására megpillanthatják a szupermasszív fekete lyukat, azt remélve, hogy így jobban megértik, miért is olyan nyugodt és csendes alapállapotban.

A gázfelhő nagyon közel, mindössze negyvenmilliárd kilométerre fog elhaladni a szingularitás eseményhorizontjától. Ez a táv egy ilyen pusztító objektum tekintetében végzetesen kevés. A felhő a galaxis zsúfolt szívében a környező csillagok erős ultraibolya-sugárzása miatt ragyog. Amint közelebb ér a lyukhoz, a megnövekedett külső nyomás hatására tömörülni kezd, ezzel egyidőben a szingularitás gravitációja gyorsítja a befelé történő mozgást és gyakorlatilag letépi a felhőt a pályájáról, melyet elér a végzet: a kozmikus szörny néhány földi év alatt elemészti.

A várakozások szerint a lyukat körülvevő anyag 2013-ra sokkal forróbbá válik és röntgensugárzást kezd el kibocsátani. "Az elkövetkezendő két év reményeink szerint igazán érdekes lesz és hihetetlenül fontos, a fekete lyukak körüli anyagok viselkedésével kapcsolatos információkhoz jutunk majd hozzá" - idézte Genzel szavait a Daily Mail.

Címkék: Tejútrendszer

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt