Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. December 17. 12:25, szerda | Belföld
Forrás: https://www.facebook.com/Hihetetlen.magazin

KÖZELEDIK A HATODIK KIHALÁSI ESEMÉNY!

KÖZELEDIK A HATODIK KIHALÁSI ESEMÉNY!

Szakemberek szerint egy kihalási esemény küszöbén állunk, aminek következtében a jelenleg ismert fajok mintegy háromnegyede fog végleg eltűnni az elkövetkező néhány évtizedben.

A legutolsó ilyen esemény még a dinoszauruszok korában történt és vetett véget annak nagyjából 100 millió évvel ezelőtt. A tudományos körökben általánosan elfogadott tézis szerint a Föld történetében eddig öt, globális jellegű kihalás történt.

A közelmúltban a nagy tekintélyű Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint hamarosan be fog következni a hatodik is, ettől az eseménytől már csak két-három évtized választ el minket.

Az előzetes becslések szerint a leginkább veszélyeztettek a kétéltűek, ezeknek mintegy 41%-a pusztulhat ki. Az emlősök 26%-ára várhat teljes megsemmisülés, a madarak 13%-a tűnhet el végképp a bioszférából.

A lehetséges ok ezúttal nem természetes jellegű, hanem maga az ember, illetve annak tevékenysége szerte a bolygón. A Nature tanulmánya szerint a civilizációs „mellékhatások” okozhatják a közeljövőben esedékes globális katasztrófa helyzetet.

Derek Tittensor, tengeri ökológus szerint elsősorban az élőhelyek radikális tempóban történő csökkenése, pusztulása, a környezetszennyezés brutális mértéke, és a túlhalászat lesznek az elsődleges okai a hatodik kihalási időszaknak.

Tittensor nem hagyja ki a sorból a globális felmelegedést sem, meggyőződése, hogy az éghajlatváltozás egyre rosszabb és szélsőségesebb körülményeket teremthet bolygó szerte, és tehet élhetetlenné igen nagy területeket.

Forrás: HIHETETLEN MAGAZIN

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.