Városlista
2021. április 18, vasárnap - Andrea

Hírek

2013. Július 24. 11:09, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Közel százezer vendéget várnak a hétvégi Váci Világi Vigalomra

Közel százezer vendéget várnak a hétvégi Váci Világi Vigalomra

A korábbi fesztiválokon megszokottnál erőteljesebb biztonsági óvintézkedések közepette készülnek a péntektől vasárnapig tartó XXI. Váci Világi Vigalomra.

A főtéren, a Duna-parton és számos más helyszínen zajló rendezvényen a becslések szerint akár százezren is megfordulhatnak.
A tavalyi fesztivál zárónapján hirtelen a városra törő hatalmas viharból, illetve az akkori veszélyhelyzetből okulva a szervezők - a Váci Városimázs Nonprofit Kft. és a helyi önkormányzat - idén fokozottan figyelnek az időjárásra - mondta Retzler Péter, a kft. ügyvezetője, a vigalom főszervezője az MTI-nek.
Tájékoztatása szerint a meteorológiai szolgálat egyik munkatársa a fesztivál napjain csak Vácra figyel majd, s folyamatosan küldi az időjárási adatokat a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a rendőrség, illetve más szervek tagjaiból álló vezetői törzshöz. A szervezőket idén rádió adó-vevő készülékekkel is ellátják a gyorsabb információcsere érdekében, s a mentők (ezen belül egy motoros ügyeletes) is készenlétben állnak. A várható nagy hőségben folyamatosan locsolják, hűtik a rendezvények helyszíneit.
Az idei vigalom kínálata a szokásosnál is bőségesebb, ám a fesztivál központi színpadát most is a Március 15. téren állítják fel, ahol a nagyobb szabású rendezvényekre - például Nyári Károly zongoraművész, valamint lányai, Aliz és Edit koncertjére - kerül sor. Itt lép fel mások mellett Babos Gyula László Attilával és Tátrai Gáborral, valamint a United együttes, itt mutatják be a görög szigetvilág zenei és táncos hagyományait a váci görög nemzetiségi önkormányzat jóvoltából, de a város fúvószenekara és a könnyedebb műfajok népes csapatai is a főtéren szórakoztatják az érdeklődőket.
A főszervező a Duna-parton épített színpadon zajló rendezvények közül Fenyő Miklós, Demjén Ferenc, Nagy Feró és a Beatrice, illetve Varga Miklós és a Band koncertjét emelte ki, de a folyóparti zenepavilonban fellépő helyi könnyűzenei előadókra is felhívta a figyelmet.
A komolyzene szerelmeseit egyebek mellett Miklósi András orgonahangversenye, illetve Klenyán Csaba klarinét- és Cs. Nagy Ildikó zongoraművész koncertje várja a székesegyházban és a zeneiskolában, de Vác több templomában is felcsendülnek híres szerzők művei. Nyitóhangversenyt és önálló koncertet is ad a 75. jubileumát ünneplő Vox Humana Énekkar, a váci zsinagógában pedig az Is... Real Project fiatal klezmercsapat ad műsort.
A képzőművészet kedvelői számára a Pannónia Házban pénteken megnyitják például Gádor István életmű-kiállítását.
A két új helyszín közül a Dunakanyar Színházban kiállítás mutatja be a magyar beat aranykorát, a Tragor Ignác Múzeum udvara pedig családi- és gyermekprogramoktól lesz hangos. Meghitt hangulatot ígér a szombat esti dunai lampionos hajófelvonulás, s nem marad el az utcabál és a záró tűzijáték sem. Valamennyi program ingyenesen látogatható.
A fesztivál időtartama alatt Vác belvárosában jelentős forgalomkorlátozásokra lehet számítani, erről, illetve a részletes programról a vigalom, valamint a város honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Címkék: fesztivál, kultúra

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 18. 17:06, vasárnap | Belföld

Javulnak a járványügyi adatok

Javulnak Magyarországon a járványügyi adatok, a koronavírus elleni oltás folyamatosan zajlik, az országban ma már minden harmadik ember legalább egy védőoltást megkapott

2021. Április 18. 16:09, vasárnap | Belföld

Egy internetes bejegyzéssel indult, beismerő vallomással végződött

A sértett hamarabb kapta vissza kerékpárját a debreceni rendőröktől, mint ahogy feljelentést tett.

2021. Április 18. 14:06, vasárnap | Belföld

Több mint 341 kilométer út felújításán dolgoznak

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. gondozásában országszerte közel 150 munkaterületen 55 milliárd forint értékű beruházás zajlik a közlekedők kényelme és biztonsága érdekében, összesen 342 kilométeren

2021. Április 18. 13:05, vasárnap | Belföld

Célkeresztben a bankkártyacsalások

Az egyre gyakoribbá váló bankkártyás és online visszaélések megelőzésére hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára;