Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Május 31. 16:14, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Közalkalmazottakat bocsát el a Miskolci Egyetem

Közalkalmazottakat bocsát el a Miskolci Egyetem

A pénzügyi megszorítások miatt csaknem ötven közalkalmazottat, elsősorban az oktató-kutató munkát segítő munkakörökben foglalkoztatott dolgozót kénytelen elbocsátani a Miskolci Egyetem - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény pénteken az MTI-t.

Patkó Gyula rektor közleményében azt írta: a 2012-es állami támogatáshoz viszonyítva az idei fenntartói támogatás újabb radikális csökkentése elkerülhetetlenné tette jelentős bér és járulék megtakarítását az intézmény pénzügyi egyensúlyának megtartása érdekében.
Megfogalmazása szerint ehhez 1,7 milliárd forintot, öt havi állami támogatásos bért kell kigazdálkodnia az egyetemnek, miután a működési költségvetése 75 százaléka bér és járulék, a működésre fordítható állami támogatás pedig alig éri el a 25 százalékot.
A rektor kitért arra is, hogy "az elmúlt időszakban a vezetők, az egyes szervezeti, gazdálkodási egységek irányítói minden tekintetben a racionalizálás lehetőségét keresték az újabb forráskivonás okán kialakult kockázat rendezésére".
A szenátus intézkedési terve szerint tanszékek összevonásával, a szükséges szolgálati időt betöltött dolgozók, oktatók nyugdíjazásával, többletfeladatok ellátásával, munkaidő-csökkentéssel, a fizetés nélküli szabadság igénybevételével tették ezt - olvasható a közleményben.
Mindezzel együtt a szenátus 47 közalkalmazott "tervezett elbocsátását volt kénytelen megfogalmazni, az elkerülhetetlen humánpolitikai intézkedésekről a következő hetekben születik döntés" - tette hozzá Patkó Gyula.
Az egyetemnek több mint 1300 alkalmazottja van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.