Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Január 07. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kovács Árpád: Fontos, hogy ne a lemaradók világába tartozzunk

Kovács Árpád: Fontos, hogy ne a lemaradók világába tartozzunk

A mostani helyzetben a költségvetési eszközök arra elegendőek, hogy az egyensúlyt tartsák. Egyszerre kell azonban megoldani a stabilizálás és a dinamizálás szinte képtelen feladatát – mondta a Költségvetési Tanács elnöke a Kossuth Rádióban. Hozzátette: meg kell őriznünk magunkat arra az időre, amikor eldől, hogy az európai gazdaság skanzenvilág lesz vagy be tud tagozódni a világgazdaság folyamataiba.

Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság, valamint a Költségvetési Tanács elnöke a közrádióban hangsúlyozta: ebben az ellentétpárban az államadósságnak – nem önmagában a mértékének, hanem a törlesztésével járó terheknek – rendkívül meghatározó a szerepe. Ez a kiadás nagyjából akkora, mint a magyar nyugdíjrendszerre kifizetett összeg fele, a gyógyszerkassza költségeinek pedig négy-ötszöröse.

A törlesztéseknek ezt a hatalmas összegét akkor vonják ki, amikor szükség lenne rájuk, így kevesebb erő marad a növekedéssel összefüggő feladatokra, amiben a fogyasztásnak és a gazdaságélénkítésre fordítható eszközöknek jelentős szerepe van. Kovács Árpád hozzátette, nem tartja valószínűnek, hogy a kormány egy éven belül érzékelhető növekedést tud elindítani. Úgy véli, ha a fejlődést nem 0,6-0,9, hanem 2-3 százalék közzé tesszük, akkor ez távlati kérdés.

Meg kell őriznünk magunkat arra az időre, amikor eldől, hogy az európai gazdaság skanzenvilág lesz vagy be tud tagozódni a világgazdaság folyamataiba. Nem mindegy, hogy a híd melyik oldalán vagyunk, illetve az is elképzelhető, hogy Közép-Európa lesz maga a híd. Nagyon fontos, hogy ebbe a blokkba belekerüljünk, és ne a lemaradók világába tartozzunk – fogalmazott a Kossuth Rádió műsorában a Költségvetési Tanács elnöke.

Címkék: költségvetés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.