Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Május 07. 18:06, kedd | Belföld
Forrás: mti - Fotó: MTI/Kovács Tamás

Korszerűsítette az útdíjhasználati ellenőrzéseket a NÚSZ Zrt.

Korszerűsítette az útdíjhasználati ellenőrzéseket a NÚSZ Zrt.

Új fejlesztéssel korszerűsítette és hamarosan tovább bővíti az útdíjhasználati jogosultságok ellenőrzését a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. (NÚSZ Zrt.).

Bartal Tamás vezérigazgató a NÚSZ Zrt. keddi sajtótájékoztatóján Budapesten közölte, hogy a február óta tesztelt rendszer a 3,5 tonna feletti járművek ellenőrzési lehetőségeit bővíti. A fejlesztés menet közben, a legkorszerűbb kamerával készít videófelvételt, a hozzá tartozó szoftverrel készült anyagot pedig a rendőrségnek továbbítják. A társaság vezetője szerint a rendszer kikerülhetetlen, ezért értelmetlenné teszi a trükközéseket.

A társaság vezetője szerint a mozgó járművek figyelésére alkalmas technológia világszinten is egyedülálló, hiszen a menet közbeni ellenőrzésekkel mind a viszonylati jeggyel, mind a rendszámmal trükközés értelmetlenné válik. A fejlesztésnek köszönhetően a tetten érések aránya máris a többszörösére, csaknem 2 százalékra ugrott, hiszen idén április végéig majdnem 3600 feldolgozott esetből 67-et adtak át bírságolásra a menet közbeni ellenőrzésekből. A kedvező tapasztalatoknak köszönhetően a NÚSZ Zrt. azt tervezi, hogy az újfajta ellenőrzést az e-matrica rendszerre is kiterjeszti.

Bartal Tamás hangsúlyozta, hogy nem a büntetéseket, hanem a szabálykövetést kell erősíteni, de a trükközők kiszűrése a jogkövető fuvarozók érdekeit is védi.

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató elmondta, hogy a tapasztalatok szerint az útdíjfizetési jogosultsággal visszaélők gyakran más szabályokat is áthágnak. A belföldi autósok és fuvarozók körében a szabályosan közlekedők aránya évek óta javul, a külföldiek ugyanakkor egyre nagyobb arányban közlekednek megfelelő jogosultság nélkül - tette hozzá.

A NÚSZ Zrt. tavaly az e-matrica rendszerben egymillió pótdíjas esetet, a 3,5 tonna feletti járművekre vonatkozó e-útdíjrendszerben negyedmillió jogosulatlan úthasználatot észlelt. A pótdíjbevétel csaknem hétmilliárd forint volt.

Címkék: útdíj, ellenőrzés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.