Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. December 18. 15:28, péntek | Külföld
Forrás: http://mno.hu/

Koordinált terrortámadásokat jósol Európában a volt harcos

Koordinált terrortámadásokat jósol Európában a volt harcos

A volt dzsihadista állítása szerint tömeges kivégzéseket vezetett, de elege lett a brutalitásból. Hosszú ideig börtönben maradhat.

Európa-szerte koordinált terrortámadásokat tervez az Iszlám Állam egy volt harcos, Harry S. szerint – számolt be az Independent.

A német dzsihadista azután beszélt erről, hogy sikeresen megszökött az IÁ-tól több szíriai lefejezés, kivégzés végignézése – elmondása szerint levezénylése – után. A huszonhét éves egykori harcos állítása szerint őt és más külföldi terroristákat arra kértek, hogy vigyék el a dzsihádot szülőföldjükre.

„Valami olyasmit szeretnének, ami mindenhol egyszerre, egy időben történik.”

Harry S. a fentiekről a börtönben nyilatkozott a Der Spiegelnek. A férfit azután tartóztatták le a brémai repülőtéren, hogy idén júliusban visszatért Németországba. Azóta a rendőrség és a hírszerző szolgálatok faggatják.

Propagandafilmben is feltűnt

A férfi azt állította, azért szökött meg az Iszlám Államtól, mert nem tudta elviselni brutalitását. Három hónapot töltött a szervezet kötelékében Szíriában, most pedig állítása szerint hajlandó mindenről beszámolni a hatóságoknak.

A szökött szélsőséges egyébként egy propagandavideóban is feltűnt nem sokkal azután, hogy az IÁ májusban bevette Palmüra városát. Ebben az IÁ zászlóját lengette, majd németül beszélő terroristák arra szólították fel a támogatókat, hogy mészároljanak le minden hitetlent világszerte. „Csak egy nagy késre van szükségetek, amellyel kimehettek az utcára, és megölhettek minden hitetlent, akivel találkoztok.” A videó végén le is lőttek két foglyot.

„A Kalifátus oroszlánjai – Egy vérrel jegyzett üzenet Angela Merkelnek” címmel ellátott videóban feltűnt a hírhedt osztrák iszlamista, Mohamed Mahmoud is, aki Millatu Ibrahim néven alapított egy később betiltott szalafita csoportot.

Tömeges kivégzéseket irányíthatott

Harry S. állítása szerint miután Szíriába utazott, tömeges kivégzéseket vezényelt le, és heti szinten tartott ideológiai kurzust Rakkában. Mint mondta, Szíriában találkozott először Mahmouddal, illetve a volt berlini repper Denis Cusperttel (Deso Dogg, később felvette az Abu Talha al-Almani nevet). A német hatóságok egyelőre nem erősítették meg az értesülést, hogy említett két férfi meghalt légicsapásokban.

Harry S.-t terrorszervezetben való szerepvállalással vádolják, és hosszú börtönbüntetés vár rá elítélése esetén.

A német hírszerzés szerint eddig több mint hétszáz német csatlakozhatott az IÁ-hoz Irakban és Szíriában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -