Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Január 07. 09:33, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Könyv jelenik meg a Szent Korona hazatéréséről

Könyv jelenik meg a Szent Korona hazatéréséről

Pontosan 40 évvel ezelőtt, 1978. január 6-án adta át Cyrus Vance amerikai külügyminiszter a Szent Koronát, hangsúlyozottan a magyar népnek

- mondta el Glant Tibor, a Debreceni Egyetem észak-amerikai tanszékének docense, a korona hazatéréséről szóló tanulmány szerzője az M1 aktuális csatorna esti műsorában.

Kiemelte: az amerikai kormány ragaszkodott ahhoz, hogy az ünnepélyes budapesti átadón a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) vezetése ne legyen jelen.

A Szent Korona 1945 és 1953 között még Európában, német területen volt, amerikai kézben, nyolc különböző helyen őrizték. Innen szállították az Amerikai Egyesült Államokba, a Kentucky állambeli Fort Knox katonai támaszpontra - idézte fel a szakértő.

Richard Nixon amerikai elnök megválasztása után, 1969-ben a diplomáciai kapcsolatok normalizálódása kezdődött, ekkor egyszer felmerült a Szent Korona visszaadása, de ez ellen az emigránsok komoly tiltakozása indult el, így elvetették az ötletet. Jimmy Carter elnök döntött végül a korona visszaadásáról a magyar népnek - ismertette.

A gazdag képanyaggal illusztrált könyv - A Szent Korona amerikai kalandja és hazatérése címmel - a jövő héten jelenik meg - hangzott el a műsorban.

Címkék: könyv, korona, szent korona

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.