Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Szeptember 18. 13:52, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Konyhasó termékeket hívatott vissza a hatóság

Konyhasó termékeket hívatott vissza a hatóság

Állati takarmányozásra szánt kálium-klorid felhasználásával gyártott, csökkentett nátrium tartalmú étkezési só tételeket rendelt vissza azonnal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hatóság csütörtöki közleménye szerint az intézkedés a Compex-Só Kft. 2014-ben gyártott, csökkentett nátrium tartalmú termékeit érinti.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a termék fogyasztása nem biztonságos. A fogyasztók a visszahívott terméket a vásárlás helyére vihetik vissza.
A Compex-Só Kft. nyírtassi üzemében 2014-ben több alkalommal állati takarmányozásra szánt kálium-kloridot használtak fel összesen 13,3 tonna csökkentett nátrium tartalmú étkezési vákuum só gyártásához.
A laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy a forgalomba hozott termékek nátrium és kálium tartalma változó, a gyártmánylap szerinti 70 százalék nátrium-klorid és 30 százalék kálium-klorid arány helyett előfordult 100 százalékos kálium-klorid, de 90 százalékos nátrium-klorid tartalom is.
Szakirodalmi adatok szerint a túlzott kálium bevitel veseelégtelenségben szenvedő betegek számára kedvezőtlen lehet. A fogyasztó félrevezetése a vártnál magasabb nátrium tartalom is, ezért az összes 2014-ben gyártott terméket visszahívták, forgalmazását megtiltották.
A Nébih várhatóan bírság megfizetésére is kötelezi majd a vállalatot, mivel a gyártó gondatlanságból használt élelmiszer előállításához takarmányozási célra szánt alapanyagot, amivel jogsértést követett el.
A termék fotója megtekinthető és letölthető a Nébih honlapján. (https://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/09_18_konyhaso_kozlemeny.html)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során