Hírek
2015. November 03. 15:33, kedd |
Életmód
Forrás: http://www.mindenegybenblog.hu
Konyhai alapok: mire jó a disznó tarja és a karaj? Avagy: ezt miért nem tanítják az iskolában?

Kicsit utánajártunk, hogy a hentesnél kapható disznóságok tulajdonképpen milyen részei az állatnak, és milyen ételeket lehet főzni belőlük.
Ahogyan az ábrán is láthatjátok, a tarja a sertés "félbehasított nyaka". Zsírosabb hús, ezért ha grillezni akartok, ez a tökéletes választás.
A füstölt verziójából csinálhatjátok a bablevest. Ezenkívül a füstölt-főtt tarja ízletes felvágott is.
Grillezett tarja
Karaj
A karaj a disznó gerince melletti sovány hús. (Tehát tényleg nem a karja.) Van rövid és hosszú karaj, de mindkettő egyformán hamar kiszárad, ezért érdemes valamilyen bundában, vagy letakarva sütni. Emellett főzve, párolva, töltve és füstölve is nagyon finom. Ha rántotthúst akartok csinálni disznóból, akkor a karaj megfelelő választás lehet.
Orja
Az orja is becsapós testrész. Hangzásával ellentétben ez nem a disznó orra, hanem a karajcsont, ami például nagyon finom ízt ad levesbe főzve.
Szűzpecsenye
A szűzpecsenye a rövid karaj alatt elhelyezkedő színhús. A disznó legfinomabb - és persze legdrágább - része. Ez is száraz hús, a karajhoz hasonlóan tudjátok felhasználni. Felszeletelve ebből készíthettek szűzérmét, és a legfinomabb brassóit is.
Szűzérme
Comb
A comb talán a legkedveltebb rész és elengedhetetlen része az ünnepi ételeknek. Részei a slussz, felsál, dió és a frikandó. Combból érdemes egybesült húst készíteni. Füstölve, pácolva pedig sonkaként fogyaszthatjátok. Kiránthatjátok a slussz részt, vagy ha a szárazabb húsokat szeretitek, akkor a felsált. A dió pedig az egyik legjobb brassói alapanyag a szűzpecsenye után.
Oldalas
Az oldalas a sertés hússal fedett bordái. Ez az, ami 2-3 bordányi adagokban megsütve, fűszeres szósszal a kertipartik kedvenc fogása szokott lenni.
Sült oldalas
Dagadó
A dagadó a sertés hasfala. Ebből készíthetitek - mily meglepő - a töltött dagadót. Gulyásnak és pörköltnek is ideális. Ráadásul ebből a darálthúsból készíthetitek a legjobb fasírtot is.
Töltött dagadó
Lapocka
A lapocka a sertés első combja (na akkor ez a disznó igazi karja!) Nagyon finom sültet készíthettek belőle. A dagadó párja, ugyanis ebből is készíthettek finom pörköltet, gulyást, tokányt és fasírtot.
Borsos tokány
Csülök
A csülök a disznó lába és combja közötti rész. A hátsó csülök nagyon finom megsütve, de ebből is főzhettek pörköltet, és székelykáposztába is fantasztikus.
Fejhús
A fejhúst és azt, ami a disznó fején van (orr és fül) főleg főzve érdemes felhasználnotok kocsonyához vagy disznósajthoz. A nyelvet is teszik disznósajtba, de a népszerű marhanyelvhez hasonlóan a füstölt-főtt sertésnyelv is létezik.
Disznósajt
Toka
A tokát gondolom nem kell magyarázni. Szalonna készül belőle, illetve zsír.
Belsőségek
A májat ezerféleképpen használhatjátok fel (pirított, rántott máj, kenőmájas), atüdővel együtt készítenek belőle hurkát is. Kedvelt magyar étel a savanyú tüdő és a szalontűdő is. A vese velőből rántott velőt készíthettek. A szív általában a disznósajtba került, de sok szívből akár pörköltet is főzhettek. A belet és gyomrotalapos tisztítás után megtöltik (hurka-kolbász, illetve disznósajt), a vért pedig előszeretettel fogyasztják a disznóvágásokon sültvérként, vagy megy a véreshurkába.
Farok
Értelemszerűen a farok a disznó farka. Ezt is belefőzhetitek a pörköltbe, vagy a kocsonyába. Önmagában főzve pedig tormával kínálhatjátok.
Kocsonya
Köröm
Lényegében a sertés lába. Körömből is tudtok pörköltet főzni (körömpörkölt). Illetve disznóvágáskor a körömből szokták inni a pálinkát.
A konyhai alapismeretek bővítésének forrásai: Gasztroangyal, Dívány, Ötletkonyha
Képek: Mozaweb.hu, Pinterest, Mindmegette
Ezek érdekelhetnek még
2025. Május 18. 08:25, vasárnap | Életmód
Kiváló eredményeket értek el magyar középiskolások egy nemzetközi kémiaversenyen
Kiváló eredményeket értek el magyar középiskolások egy nemzetközi kémiaversenyen, az 59. Nemzetközi Mengyelejev Diákolimpián
2025. Május 17. 08:21, szombat | Életmód
Cannes - A filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) életműdíjjal tüntette ki Szabó Istvánt
2025. Május 15. 07:12, csütörtök | Életmód
A KFT és Laár András 44 év után külön utakon folytatja
Külön utakon folytatja a KFT zenekar és dalszerző frontembere, Laár András. Az együttes megmaradt három tagja folytatja a koncertezést, új műsorukhoz állandó tagként csatlakozik Nedvig Balambér.
2025. Május 15. 07:08, csütörtök | Életmód
Új rekord, az idén már több mint 9 ezer tisztán elektromos autó kapott zöld rendszámot
Új rekord, hogy a január-április közötti időszakban 9380 tisztán elektromos autó kapott zöld rendszámot Magyarországon - írta Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium (EM) parlamenti államtitkára szerdán a Facebookon.