Városlista
2025. július 20, vasárnap - Illés

Hírek

2015. November 03. 15:33, kedd | Életmód
Forrás: http://www.mindenegybenblog.hu

Konyhai alapok: mire jó a disznó tarja és a karaj? Avagy: ezt miért nem tanítják az iskolában?

Konyhai alapok: mire jó a disznó tarja és a karaj? Avagy: ezt miért nem tanítják az iskolában?

Kicsit utánajártunk, hogy a hentesnél kapható disznóságok tulajdonképpen milyen részei az állatnak, és milyen ételeket lehet főzni belőlük.

Ahogyan az ábrán is láthatjátok, a tarja a sertés "félbehasított nyaka". Zsírosabb hús, ezért ha grillezni akartok, ez a tökéletes választás.

A füstölt verziójából csinálhatjátok a bablevest. Ezenkívül a füstölt-főtt tarja ízletes felvágott is.

Grillezett tarja

Karaj

A karaj a disznó gerince melletti sovány hús. (Tehát tényleg nem a karja.) Van rövid és hosszú karaj, de mindkettő egyformán hamar kiszárad, ezért érdemes valamilyen bundában, vagy letakarva sütni. Emellett főzve, párolva, töltve és füstölve is nagyon finom. Ha rántotthúst akartok csinálni disznóból, akkor a karaj megfelelő választás lehet.

Orja

Az orja is becsapós testrész. Hangzásával ellentétben ez nem a disznó orra, hanem a karajcsont, ami például nagyon finom ízt ad levesbe főzve.

Szűzpecsenye

A szűzpecsenye a rövid karaj alatt elhelyezkedő színhús. A disznó legfinomabb - és persze legdrágább - része. Ez is száraz hús, a karajhoz hasonlóan tudjátok felhasználni. Felszeletelve ebből készíthettek szűzérmét, és a legfinomabb brassóit is.

Szűzérme

Comb

A comb talán a legkedveltebb rész és elengedhetetlen része az ünnepi ételeknek. Részei a slussz, felsál, dió és a frikandó. Combból érdemes egybesült húst készíteni. Füstölve, pácolva pedig sonkaként fogyaszthatjátok. Kiránthatjátok a slussz részt, vagy ha a szárazabb húsokat szeretitek, akkor a felsált. A dió pedig az egyik legjobb brassói alapanyag a szűzpecsenye után.

Oldalas

Az oldalas a sertés hússal fedett bordái. Ez az, ami 2-3 bordányi adagokban megsütve, fűszeres szósszal a kertipartik kedvenc fogása szokott lenni.

Sült oldalas

Dagadó

A dagadó a sertés hasfala. Ebből készíthetitek - mily meglepő - a töltött dagadót. Gulyásnak és pörköltnek is ideális. Ráadásul ebből a darálthúsból készíthetitek a legjobb fasírtot is.

Töltött dagadó

Lapocka

A lapocka a sertés első combja (na akkor ez a disznó igazi karja!) Nagyon finom sültet készíthettek belőle. A dagadó párja, ugyanis ebből is készíthettek finom pörköltet, gulyást, tokányt és fasírtot.

Borsos tokány

Csülök

A csülök a disznó lába és combja közötti rész. A hátsó csülök nagyon finom megsütve, de ebből is főzhettek pörköltet, és székelykáposztába is fantasztikus.

Fejhús

A fejhúst és azt, ami a disznó fején van (orr és fül) főleg főzve érdemes felhasználnotok kocsonyához vagy disznósajthoz. A nyelvet is teszik disznósajtba, de a népszerű marhanyelvhez hasonlóan a füstölt-főtt sertésnyelv is létezik.

Disznósajt

Toka

A tokát gondolom nem kell magyarázni. Szalonna készül belőle, illetve zsír.

Belsőségek

A májat ezerféleképpen használhatjátok fel (pirított, rántott máj, kenőmájas), atüdővel együtt készítenek belőle hurkát is. Kedvelt magyar étel a savanyú tüdő és a szalontűdő is. A vese velőből rántott velőt készíthettek. A szív általában a disznósajtba került, de sok szívből akár pörköltet is főzhettek. A belet és gyomrotalapos tisztítás után megtöltik (hurka-kolbász, illetve disznósajt), a vért pedig előszeretettel fogyasztják a disznóvágásokon sültvérként, vagy megy a véreshurkába.

Farok

Értelemszerűen a farok a disznó farka. Ezt is belefőzhetitek a pörköltbe, vagy a kocsonyába. Önmagában főzve pedig tormával kínálhatjátok.

Kocsonya

Köröm

Lényegében a sertés lába. Körömből is tudtok pörköltet főzni (körömpörkölt). Illetve disznóvágáskor a körömből szokták inni a pálinkát.

A konyhai alapismeretek bővítésének forrásai: Gasztroangyal, Dívány, Ötletkonyha

Képek: Mozaweb.hu, Pinterest, Mindmegette

Ezek érdekelhetnek még

2025. Július 19. 07:51, szombat | Életmód

A Magyar népmesék sorozat folytatását is támogatja az NFI

2025. Július 18. 07:47, péntek | Életmód

Agrometeorológia: nagy szükség lenne további csapadékra

Bár múlt héten a júniusi rendkívüli szárazság után számottevő csapadék érkezett, és az aszály nagy területen mérséklődött, vagy meg is szűnt, sokfelé lenne szükség további csapadékra

2025. Július 16. 07:28, szerda | Életmód

Utcaszínházi előadások is lesznek az Utcazene Fesztiválon Veszprémben

Július 17-19 között rendezik meg az Utcazene Fesztivált Veszprémben, az ingyenes rendezvényen hét színpadon, két utcazenész megállóban zenés produkciók, valamint Food Truck Show és utcaszínházi előadások is várják a közönséget.