Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. November 25. 17:05, vasárnap | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Komolyan kell venni a terrorfenyegetettséget

Komolyan kell venni a terrorfenyegetettséget

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint romlott a biztonsági helyzet, komolyan kell venni a terrorfenyegetettséget.

A szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában felidézte: két évvel ezelőtt a berlini karácsonyi vásáron súlyos terrortámadás történt. Bár a titkosszolgálatok jelezték a terrorveszélyt, a Merkel-kormány akkor úgy gondolta, "meg tudják úszni a helyzetet" anélkül, hogy deklarálnák, súlyosbodott a terrorfenyegetettség.

Tavaly betonelemeket helyeztek ki, idén pedig már háromlépcsős biztonsági rendszert alakítottak ki Berlinben. Komoly acélkerítéssel, betonakadályokkal védik a területet, és csak beléptető rendszeren keresztül lehet bejutni a karácsonyi vásárra.

Horváth József kiemelte azt is, hogy az illegális bevándorlók döntő részéről továbbra sem tudni, milyen hátterük van, milyen bűncselekményeket követtek el az Iszlám Állam terrorszervezet keretén belül.

A szakértő felhívta a figyelmet a migránsoknak adott azonosítás nélküli bankkártyák veszélyére is. Elmondta, mivel a kártyák semmilyen azonosítóval nem rendelkeznek, ezért azokkal a szervezett bűnözéstől a pénzmosáson át, a terrorizmusig, a fegyverkereskedelemig, bármelyiket finanszírozhatják. A programba úgy "öntöttek bele euró tízmilliókat", hogy utána a felhasználást senki sem ellenőrzi - emelte ki a szakértő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.