Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 17. 16:22, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Költségvetési kiigazítás - A bankszövetség megdöbbent és a negatív hatásokra figyelmeztet

Költségvetési kiigazítás - A bankszövetség megdöbbent és a negatív hatásokra figyelmeztet

A Magyar Bankszövetség megdöbbenéssel értesült arról, hogy a kormány "egyoldalúan megszegi" a korábban közösen elfogadott és aláírt együttműködési megállapodásokat, és a tervezett kiigazítás negatív gazdasági és társadalmi hatására, főleg a növekedési kilátások romlására figyelmeztet. A Pénzügyi Vállalkozások Országos Egyesülete (PVOE) is aggodalmát fejezte ki az újabb, a pénzügyi szektort sújtó intézkedések miatt.

A bankszövetség szerdán kiadott közleményében azt hangsúlyozza, hogy az ismertetettintézkedések - parlamenti elfogadásuk esetén - veszélyeztetik a magyar gazdaság szereplőinek kiszámítható finanszírozását, minden elemükkel tovább csökkentik a bankok hitelezési képességét. Mindez erősen visszaveti a reálgazdaság növekedési kilátásait, egyúttal akadályozza az elhúzódó gazdasági válságból való kilábalást.
A PVOE is úgy véli, hogy a tervezett intézkedések rontják az ország gazdasági, növekedési kilátásait, és hosszú távon negatív spirálba taszítják a gazdaságot. A lépések a PVOE közleménye szerint versenytorzító hatásúak, ellentétesek a gazdasági növekedési elvárásokkal és nem segítik a pénzügyi stabilitást.
A különadó meghosszabbítása - különös tekintettel a kivetés 2009. évi bázisára - ellehetetleníti a többségében hazai tulajdonú pénzügyi vállalkozásokat. Amennyiben a parlament elfogadja az intézkedést, a PVOE indokoltnak és szükségesnek tartja a különadó kivetési bázisának módosítását, hiszen a törvény egy jóval korábbi, a 2009-es gazdasági eredményre fog adófizetési kötelezettséget alapítani 2013-ban. A kivetés alapjának meghatározása óta azonban három év telt el, és a pénzügyi vállalkozások eredményessége azóta jelentősen csökkent - hívja fel a figyelmet a szervezet.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán összesen 367 milliárd forint értékű kiigazítást jelentett be, köztük azt, hogya korábbi tervekkel ellentétben a kormány nem csökkenti a felére a bankadót 2013-ban, amiből 72 milliárd forint többletbevételt remél. További 90 milliárdot vár a költségvetés a bankszektortól amiatt, hogy a tranzakciós illeték általános mértéke 1 helyett 2 ezrelék lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk