Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. Január 23. 15:19, péntek | Életmód
Forrás: http://www.mindenegybenblog.hu

Kókuszos - csokoládés kalács

Kókuszos - csokoládés kalács

Hozzávalók 1 db-hoz

Tészta
250 g liszt
0,5 ek élesztőpor
50 g cukor
50 g vaj
80 ml meleg tej
1 db tojás, közepes méret
csipet só

Kókuszos töltelék
120 ml tej
70 g cukor
20 g vaj
0,5-1 tk vanília aroma
100 g kókuszreszelék

Csokoládé töltelék
1,5 tábla ét vagy tejcsokoládé

A tészta elkészítéséhez keverjük össze a lisztet az élesztő porral. Adjuk hozzá a cukrot és a tojást. A tejet a vajjal langyosítsuk meg (túl meleg az élesztő miatt nem lehet!). Adjuk a sóval együtt a lisztes keverékhez. Robotgéppel (közepes-alacsony fokozaton) dolgozzuk össze a tésztát, amíg sima, fényes, enyhén ragadós nem lesz, kb. 5 perc.

Fedjük le egy textillel vagy folpackkal, és hagyjuk kelni szobahőmérsékleten fél órán keresztül. Majd tegyük fedett tálban a hűtőszekrénybe egy éjszakára, vagy legalább 4 órára. A hűtés nagyon ajánlott, mert így könnyebb bánni a tésztával, gyakorlottabbak két óra után megpróbálhatják már használni, ez esetben a felület erősebb lisztezésével lehet a ragadós tésztát kezelhetővé tenni.

Kókusz töltelék

Melegítsük fel a tejet a cukorral, oldódásig. Vegyük vissza a hőmérsékletet és adjuk hozzá a vajat és a vaníliát. Mikor felolvadt a vaj vegyük le a tűzről és öntsük bele a kókuszreszeléket, keverjük jól össze. Tegyük félre, hogy teljesen kihűljön.

Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, a mérethez az egymás mellé tett csokoládét vegyük alapul.

Tegyük át zsírpapírral bélelt tepsire, ott folytassuk a készítését.

A képen látható módon középre a csokoládé alá halmozzuk fel a kókusztölteléket kb. 1-1,3 cm vastagságban (ennél ne legyen magasabb!), tegyük rá a csokoládét.

Vágjuk be a tésztát éles késsel, mindkét oldalon figyeljünk, hogy azonos számú csíkot vágjunk (lásd kép) és hajtogassuk rá először a két végét, majd a tészta csíkokat (felváltva az oldalakat) a töltelékre.

Hagyjuk egy picit pihenni, amíg a tészta egy kicsit megdagad, akkor takarjuk le egy textillel és hagyjuk további 30 percig szobahőmérsékleten pihenni.

Kenjük meg 1 ek víz és 1db tojás keverékével.

160 °C hőmérsékletre előmelegített sütőben süssük 25-30 percig, aranybarnára.
Hagyjuk egy kicsit hűlni, de még melegen érdemes tálalni, hogy a csokoládé még folyós legyen a belsejében.

Forrás: ChefCricket, https://www.facebook.com/Mendydekor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.