Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Október 25. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kitart Magyarország mellett a Templeton

Kitart Magyarország mellett a Templeton

A Franklin Templeton portfóliójában a harmadik negyedév végén 11,7 milliárd dollárnyi magyar állampapír volt - írja a Napi Gazdaság. A cég magyar kitettsége 3,4 százalékkal nőtt, főleg az árfolyamnyereségnek és a kamat halmozódásának köszönhetően. Ezzel a cég továbbra is Magyarország legnagyobb hitelezőjének mondható, a központi költségvetés 22.085 milliárd forintos adósságának 11,7 százaléka volt a cég kezelésében.

A Templeton magyar kötvényállománya egy negyedév alatt 3,4 százalékkal, 383,3 millió dollárral nőtt, vagyis a bővülés elmaradt a második negyedéves 660 milliótól. Az alapok részletes portfólióját vizsgálva az látszik, hogy ha a kezelő egyáltalán nem nyúlt a papírokhoz, akkor július és szeptember között 3-4 százalékos hozamot tudott elérni. Mindez arra utal, hogy az alapokat kezelő Michael Hasenstab nem növelte érdemben magyar kitettségét, csak tartotta a meglévő állampapírokat.

Szeptember végén a teljes Templeton-állomány 48,9 százaléka forintban denominált kötvényekben volt, a diszkontkincstárjegyek 4 százalékot tettek ki, míg a devizakötvények 47,1 százalékos súlyt képviseltek. Ebben a tekintetben különbség látszik az amerikai és a luxemburgi alapok között, hiszen a tengerentúlon többségben vannak a devizás papírok, míg a luxemburgi alapokban 52,7 százalékban forintkötvényeket tart a cég. Az egyébként már hosszabb ideje tartó folyamat, hogy a Templeton a forintalapú papírok felé mozdult el, ennek ellenére a magyar devizakötvények kibocsátásakor is aktívan részt vesznek a jegyzésben, idén februárban például a dollárkötvények negyedét vették meg.

A legtöbb magyar eszközt változatlanul az amerikai Templeton Global Bond Fund kezeli, melyben 4,5 milliárd dollárnyi különböző típusú és futamidejű magyar kibocsátású állampapír van. Luxemburgban két alapra koncentrálódnak a cég befektetései, a Templeton Global Bond Fund 3,2 milliárd dollárnyi, a Templeton Global Total Return Fund pedig 2,6 milliárdnyi magyar papírt kezel.

A Templeton portfóliókezelésével kapcsolatban éppen ma lesz érdemes figyelni, ugyanis most jár le a DDD473662 kódjelű 2009-ben kibocsátott 7,5 százalékos kamatozású forintkötvény, melyből a cég amerikai alapjaiban több mint 70 millió dollárnyi van. Ha a mai lejárat után a külföldiek kezében lévő kötvényállomány számottevő csökkenéséről számol be az Államadósság Kezelő Központ Zrt., akkor valószínűsíthető, hogy a Templeton nem újította meg a papírokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma