Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2015. December 08. 13:31, kedd | Külföld
Forrás: http://www.atv.hu

Kiszivárgott az Iszlám Állam belső kézikönyve

Kiszivárgott az Iszlám Állam belső kézikönyve

Ha pszichopata gyilkosok sztereotipizált csoportjaként tekintenek az Iszlám Államra, akkor drasztikusan alábecsülik őket. - Az Iszlám Állam kézikönyve részletesen ír a terrorszervezet felépítéséről.

" Ha pszichopata gyilkosok sztereotipizált csoportjaként tekintenek az Iszlám Államra, akkor drasztikusan alábecsülik őket.” Az Iszlám Állam kézikönyve részletesen ír a terrorszervezet felépítéséről, beleértve a közigazgatást, a regionális kormányzást vagy a szovjet példán alapuló gazdasági kontrollt.

Kiszivárgott az Iszlám Állam belső kézikönyve.

A dokumentumból kiderül, hogyan fektette le az állam alapjait a terrorcsoport Irakban és Szíriában, megismerhető belőle a komplett kormányzati szervek kialakítását, és egy önellátásra alapuló gazdasági program kidolgozását – írja a The Guardian.

A 24 oldalas dokumentumban kitérnek a külföldi kapcsolatokra, a propaganda működésére, a szabadidő szabályozására, és az olaj, a gáz, valamint a többi létfontosságú gazdasági ágazat központi felügyeletére.

Az Iszlám Állam vezetésének alapelvei című kézikönyvet kézzel írták a múlt évben. Résztelesen taglalják benne az államépítés módjait és céljait, és azt is kifejtik, hogy hogyan válhattak az elmúlt 50 év leggazdagabb és legdestabilizálóbb dzsihádista csoportjává.

A The Guardian más dokumentumokhoz is hozzájutott, ezek alapján pedig egyértelműen kijelenthető, hogy a terrorszervezet egyik legfontosabb alapelve a brutális erőszak, amely teret kap az egészségügyben, az oktatásban, a kereskedelemben, a kommunikációban és a munkahelyeken is.

Vagyis erre épül az egész állam. Az Iszlám Állam pedig már több, mint harcosok csoportja, és ezzel a nyugatnak is szembe kell néznie.

A kézikönyvet néhány hónappal azután írták, hogy az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Baghdadi 2014 június 28-án kikiáltotta a kalifátust Irakban és Szíriában,
és egyfajta útmutatóként szolgál a terrorcsoport kádereinek. Arra is kitérnek, hogyan kell működtetni a kormányzati szerveket, beleértve az oktatás, a természeti erőforrások, az ipar, a külföldi kapcsolatok és a katonai táborok felügyeletét.

Fotó: Reuters

Központban a harcászat

Azt is részletesen leírják, milyen „edzőtáborokat” építenek az állandó hadseregüknek és a veterán harcosoknak. A veterán katonáknak minden évben részt kell venniük egy kéthetes tanfolyamon, hogy elsajátítsák „a fegyverhasználat, a haditervkészítés és a haditechnológiák legújabb fortélyait.”

Ezen kívül gondosan bemutatják nekik a hadsereg legújabb fejlesztéseit, és megtanítják, hogy hogyan használhatják azokat „az állam katonái”.

Az államvezetés kézikönyve azt ajánlja, legyen egy külön szervezeti egység, amely a katonai táborok adminisztrációját intézi, hiszen ezek felépítése igen összetett.

Azt is leírják, hogyan működött az al-Kaida Afganisztánban, mialatt kitervelték a 9/11-es támadást.

A dokumentum arra is rámutat, hogy az Iszlám Állam egyik fontos célja a gyerekek kiképzése „a háború művészetére”. Az idén megjelent propagandavideóikban már demonstrálták, mire is tanítják a gyerekeket: például több foglyot is nekik kellett lelőniük.

Részlet az IÁ egyik propagandavideójából

A kézikönyv, melynek egy Abu Abdullah nevű egyiptomi férfi a szerzője, részletesen bemutatja a gyerekek kiképzését, melyet könnyű fegyverekkel kezdenek, majd „kiválasztják közülük a kiemelkedő tehetségeket, hogy biztonsági feladatokat lássanak el, mint például az ellenőrző pontok felügyelete vagy az őrjáratokon való részvétel.”

Önellátás, független gyárak

Arra is kitérnek, hogy mennyire fontos, hogy az Iszlám Állam egységes kultúrát építsen ki a külföldiek és a helyiek között. Hangsúlyozzák, hogy az önellátás megteremtéséhez saját, „független gyárakat” kell létrehozni, és az államnak gondoskodnia kell a helyiek élelmiszerellátásáról.

A kézikönyvet az Iszlám Állam egyik üzletembere jutatta el Aymenn al-Tamimi kutatónak, aki az elmúlt évben azon dolgozott, hogy az eddig nyilvánosságra hozott dokumentumok segítségével a lehető legátfogóbb jelentést írja meg a terrorszervezetről.

A The Guardian biztonsági okokból nem közölt több információt az üzletemberről, aki közel 30 oldalnyi titkos anyagot szivárogtatott ki, beleértve az IÁ egyik legnagyobb tartományának a pénzügyi kimutatásait is.

Az Iszlám Állam az elmúlt hetekben több vereséget is szenvedett, és néhány szunnita arab Rakkában azt hangoztatta, hogy az államvezetés papíron jobban működik, mint a valóságban.

Ennek ellenére Tamimi több mint 300 dokumentumra alapozva azt állítja, hogy egy életképes ország jöhet létre, amely a fundamentalista teológiában gyökerezik.

„Az IÁ már kormányzásra törekszik, nem csak a vég nélküli csatákra” – fejtette ki a kutató.

Nem szabad lebecsülni

Stanley McCrystal tábornok, annak a katonai egységnek az egykori vezetője, amely segített elpusztítani az Irakban 2006 és 2008 között működő ISI-t (az IÁ jogelődjét), azt mondta: „Ha valóban hiteles ez a kézikönyv, akkor mindenkinek el kellene olvasnia, különösen a nyugati politikusoknak.Ugyanis ha pszichopata gyilkosok sztereotipizált csoportjaként tekintenek az Iszlám Államra, akkor drasztikusan alábecsülik őket.”

Stanley McCrystal

„Egyértelműen kiderül, hogy milyen nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekek oktatására (vagyis kiképzésére), de azt is felismerték, hogy a hatékony kormányzás elengedhetetlen az ország működéséhez. Mesterien használják a technológiát a propagandájuk terjesztéséhez, és hajlandóak a korábbi hibáikból tanulni” – tette hozzá.

Charlie Winter, a Georgia Állami Egyetem vezető kutatója szerint a dokumentum alátámasztja, hogy az Iszlám Állam „nem egy sereg irracionálisan gondolkozó, vérszomjas fanatikusból áll, hanem egy rendkívül összetett politikai szervezet, mely mögött jól megtervezett infrastruktúra van.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.