Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Április 14. 07:03, szombat | Külföld
Forrás: OrintPress

Kína húzta le az olajárat

Kína húzta le az olajárat

Három napos emelkedés után ismét lefelé vette az irányt a kőolaj ára a kínai gazdasági növekedés ütemének lassulására utaló GDP-adatközlés után. Az amerikai könnyűolaj 103 dollár környékén áll, a Brent 121 dolláron.

Éves szinten 8,1százalékos volt a kínai gazdasági növekedés üteme az első negyedévben, ez csaknem 3 éve a legalacsonyabb negyedéves szint. A további adatközlések közül az ipar 11,9 százalékos, a kiskereskedelmi forgalom 15,2 százalékos bővülést mutatott, mindkét adat enyhén kedvezőbb a várakozásoknál. Emellett a kínai új hitel-igénylések is felülmúlták a várakozásokat, 1010 milliárd jüan volt a hitel-kihelyezések összege márciusban, míg 800 milliárdról szóltak a várakozások.

Tegnap még emelkedett a fekete arany ára az amerikai és japán jegybankárok nyilatkozatai után, melyek szerint monetáris eszközöket vethetnek be a gazdasági növekedés helyreállítása érdekében. Közölték továbbá, a jegybanki alapkamat még hosszú ideig – legalább 2014-ig – a zéró szint közelében maradhat a tengerentúlon. A Fed Nyíltpiaci Bizottságában Ben Bernanke és az alelnökök óvatosak. Ők ragaszkodnak a tartósa alacsony kamatszint fenntartásához, de vannak, akik annak hamarabbi emelését is el tudják képzelni. A többség talán egyetért abban, hogy egyelőre – amíg a makrogazdasági fundamentumok lényegesen nem romlanak – nem szükséges egy harmadik fedezetlen likviditásnövelő programot elindítani. A New York-i Fed elnöke, a Fed alelnöke, William Dudley tegnapi beszédében azt mondta, nem lát olyan információkat, amelyek megváltoztatnák a monetáris politika irányát, az esetleges újabb kötvényvásárlás kapcsán az inflációs aggodalmakat hangsúlyozta Dudley. Janet Yellen Fed-alelnök szerint a munkaerőpiaci helyzettel kapcsolatban nem árt az óvatosság, s ez a Fed-től megköveteli, hogy a mindenkori piaci környezethez a lehető legjobban igazítsa hozzá a monetáris politikát.

Közben Szaúd-Arábia olajügyi minisztere szerint nem örömteli az olaj árfolyamának elmúlt napokban tapasztalt emelkedése, Ali al-Naimi meglátása szerint azonban akár hosszú ideig elnyúlhat ez a periódus - írták a Quaestor elemzői. A királyság továbbra is csökkenő árakat szeretne látni, e céljáért pedig mindent meg fognak tenni.Naimi közleménye szerint Szaúd-Arábia napi 10 millió hordó olajat termel ki áprilisban, erre utoljára novemberben volt példa.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.