Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2014. Szeptember 25. 14:16, csütörtök | Külföld
Forrás: http://www.hir24.hu

Kilencszer küldte haza az orvosa – meghalt a 22 éves nő

Kilencszer küldte haza az orvosa – meghalt a 22 éves nő

Túl fiatalnak tartották a méhnyakrákhoz, ezért nem tesztelték a vérzészavar és az alhasi fájdalom ellenére sem.

A 22 éves Jess Evans idén februárban halt meg alig egy évvel azután, hogy orvosa előrehaladott méhnyakrákot diagnosztizált nála. Most a fiatal nő gyászoló édesanyja, a 46 éves Marie döntött úgy, hogy nyilvánosságra hozzá lánya tragikus történetét, mindezt azért, hogy felhívja a brit egészségügyi hatóságok figyelmét, ártatlan életekbe kerül az a döntésük, hogy kizárólag a 25 és 64 év közötti nőket szűrik méhnyakrákra.

A Daily Mail című brit lap cikkéből kiderül, Jess első tünetei nem sokkal azután jelentkeztek, hogy életet adott kisfiának, a most kétéves Rileynak. „Rendszertelen volt a menstruációja, emellett állandó hasi fájdalmai voltak, szédült és rendkívül fáradékony volt" - emlékezett vissza az édesanya, aki elmondta, lánya rögtön az első tünetek jelentkezésekor felkereste orvosát, aki azzal küldte őt haza, hogy minden tünete a szülés következménye. „Jess ennek ellenére nem nyugodott meg. A következő két hónapban kilencszer járt orvosnál, de rákszűrést egyik sem végzett rajta, mondván túl fiatal a betegséghez."

A fiatal nőnél végül 2013. áprilisában végezték el a rákszűrést. „Pontosan emlékszem az orvos elképedt arcára, ahogy azt kérdezi, mióta voltak tünetei?" - meséli az édesanya, aki ezután elmondta, a diagnózist követően ő is és a lánya is összeomlott. „Arra sem emlékszem, hogy hogy értünk haza aznap délután." Mint kiderült, Jess méhnyakrákja addigra annyira előrehaladott volt, hogy nem műthették meg, a kemoterápia is hatástalannak bizonyult, így nem sokkal később az orvos kénytelen volt közölni vele, hogy legfeljebb 10 hónapja van hátra.

A fiatal édesanya végül alig egy évvel később, 2014. áprilisában halt meg. „Ha már az első tünetek jelentkezésekor elvégezték volna rajta a szükséges tesztet, a lányom még ma is élhetne" - nyilatkozta a gyászoló anya, aki megfogadta, addig nem nyugszik, míg el nem éri, hogy a kötelező rákszűrés alsó korhatárát lejjebb nem szállítják a hatóságok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.