Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Január 31. 07:57, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kiemelkedően sikeres évet zárt a Paksi Atomerőmű

Kiemelkedően sikeres évet zárt a Paksi Atomerőmű

Magyarország legtisztább és legolcsóbb villamos energiát termelő erőműve, a Paksi Atomerőmű Zrt. kiemelkedő gazdasági évet tudhat maga mögött.

Mind a biztonság, a rendelkezésre állás, és a termelés tekintetében, hangzott el a társaság Magyar Tudományos Akadémián tartott évindító sajtótájékoztatóján.

Az atomerőmű eddigi történetének – a 2010. év után – második legjobb termelési eredményével zárta a 2011. évet: tavaly a paksi atomerőmű 15.685 GWh-val a teljes hazai termelés 43,25 százalékával járult hozzá Magyarország biztonságos villamosenergia-ellátásához. Baji Csaba, a Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke, a Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: az idei év legfontosabb célkitűzése a blokkok biztonságos és gazdaságos üzemeltetése. A paksi atomerőmű továbbra is az energiaellátás meghatározó, legolcsóbban termelő egysége, az átlagos teljesítmény-kihasználási tényezője közel 90 százalék volt. Az évente végzett közvélemény-kutatások szerint a lakosság bizalma 2011-ben is töretlenül magas – az atomenergia ipar tavalyi nehézségei ellenére–, a magyar lakosság közel háromnegyede egyetért azzal, hogy Magyarországon atomerőmű működik.

Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón a Célzott Biztonsági Felülvizsgálattal kapcsolatban elmondta, hogy a vizsgálat eredményei szerint az atomerőmű blokkjai megfelelnek a hazai hatóságok által előírt követelményeknek. A fejlesztés, a biztonságnövelő intézkedések végrehajtása tovább folytatódik: a szakemberek olyan műszaki megoldásokat is terveznek, amelyekkel akár a rendkívül kis valószínűségű hatásokkal szemben is növelhetik a tartalékokat, tovább fokozhatják az atomerőmű védettségét.

A részvénytársaság vezérigazgatója az idei év kihívásai között a biztonságos és gazdaságos üzemeltetés mellett az üzemidő-hosszabbítás feladatait említette. Elmondta, hogy 2011-ben a tervek szerint haladtak a programban: az erőmű az 1. blokk tervezett üzemidőn túli üzemeltetéséhez szükséges dokumentációt és engedélykérelmet 2011. december 5-én jóváhagyásra benyújtotta az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságához.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.