Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Február 11. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kiegészítő juttatást kap 12 ezer katona

Kiegészítő juttatást kap 12 ezer katona

Az új közszolgálati életpályamodell teljes körű bevezetéséig havi bruttó 10 ezer forintos kiegészítő juttatást kap a Magyar Honvédség altiszti és legénységi állománya - jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn, éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletén.

A miniszter elmondta: az érintett mintegy 12 600 katona januárig visszamenőlegesen márciussal kezdődően kapja meg emelt juttatását egészen addig, amíg életbe nem lép az új, magasabb illetményrendszert tartalmazó életpályamodell. Mint Hende Csaba kiemelte: a kormány múlt szerdai döntésében vállalta, hogy az illetménykiegészítéshez szükséges - 1,8 milliárd forintos - többletforrást biztosítja a honvédelmi költségvetés számára.

Hende Csaba kitért arra is, hogy a kormány elkötelezett az új közszolgálati dolgozóknak szóló lakáshitel program kidolgozásában is, de még keresik a megfelelő alternatívát. Akár már ebben az évben számolni lehet vele - mondta a miniszter, kiemelve: ez az intézkedés sokat jelent a hivatásos állomány anyagi biztonságának megteremtésében, a katonacsaládok lakhatását meg fogja oldani.

A honvédelmi miniszter a feladatszabó értekezleten hangsúlyozta, hogy bár választási év van, a honvédség munkáját nem politikai ciklusoknak rendelik alá. Egyúttal mindenkit arra kért, hogy egyenruhában tartózkodjanak a politikai véleménynyilvánítástól.

A miniszter felidézve a tavalyi év legfontosabb eseményeit kiemelte: a honvédség ismét bebizonyította, hogy minden körülmények között lehet rá számítani. Két természeti katasztrófa, a márciusi hóhelyzet kezelését, és a Dunán júniusban végigvonuló árvíz elleni védekezést is sikeres küldetésnek nevezte. Ekkor, az önkéntes tartalékosok első bevetése is igazolta, hogy az önkéntes tartalékos rendszer egy valódi képesség, ami hozzáad a honvédség erejéhez. Hende Csaba azt mondta: terveik szerint ebben az évben befejezik a rendszer teljes kiépítését.

Jelenleg csaknem 700 katona teljesít békemissziós feladatokat a Nyugat-Szaharában, Ugandában, Cipruson, Kongóban, Maliban, Grúziában, a Sínai-félszigeten, Koszovóban, Bosznia-Hercegovinában és Afganisztánban. Hende Csaba kitért arra, hogy az elmúlt évben nagy változások voltak az afganisztáni misszióban. Hazatért Magyarországra a tartomány újjáépítési csoport (PRT), a kabuli nemzetközi repülőtér védelmét ellátó egység és a Mi-35-ös helikopter-kiképzőcsoport is. Az ISAF küldetés idén véget ér, a 2015-ben induló 'Resolute support' elnevezésű művelet részletei egyelőre nem ismertek.

Hende Csaba azt is kiemelte, hogy tavaly tovább javult a honvédség gazdálkodása. A Honvédkórház megindult a konszolidációi útján, de fontos eredményeket hozott a hadiipar is. Mint kiemelte: utóbbinak nem csak üzleti jelentősége van, hiszen a drónok (pilóta nélküli repülőeszközök) például az árvízi védekezésben is fontos szerepet játszottak. Mindezek mellett idén a Medinán épülő 3 dimenziós radarkomplexum ügyének végére is sikerül pontot tenni - hangsúlyozta a miniszter.

A tárcavezető arra is kitért, hogy idén sok jeles dátum lesz az ország és a honvédség történetében. A NATO csatlakozás 15., az Európai Unióhoz való csatlakozás 10., s a vasfüggöny lebontásának negyedszázados jubileumát ünnepeljük idén. Az első világháború száz éves évfordulójának méltó megemlékezésére kitűnően felkészült a Hadtörténeti Intézet és Múzeum is.

Hende Csaba feladatszabó beszédében hangsúlyozta, hogy az egyes alakulatok, katonai szervezetek, minisztériumi főosztályok és csoportfőnökségek ugyanazért a célért dolgoznak: a haza védelméért. Nem elfogadható, ha egy feladat végrehajtása valamilyen felesleges versengés, vagy rivalizálás miatt késik. Az ilyen 'fogaskereket kicserélem' - szögezte le a miniszter, kifejtve: egy fogaskeréknek önmagában nincs értelme, csak ha többivel együtt, azokat hajtva tud dolgozni.

A Honvédelmi Minisztérium II.-es objektumában tartott éves feladatszabó értekezleten jelen volt mások mellett a Honvédelmi Minisztérium valamennyi államtitkára, Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök, és Orosz Zoltán altábornagy, vezérkari főnök-helyettes. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke; Szemerkényi Réka, a miniszterelnök kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója; Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője; Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke; Boldizsár Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának dékánja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.