Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. Március 27. 12:28, péntek | Külföld
Forrás: http://mno.hu

Kiderült, mi állhatott a másodpilóta végzetes döntése mögött

Kiderült, mi állhatott a másodpilóta végzetes döntése mögött

A német rendőrség házkutatást tartott Andreas Lubitz otthonában, és értékelhető bizonyítékokat talált. A német sajtó is sok részletet kiderített.

A Lufthansa fapados légitársaságának, a Germanwings légi katasztrófájának okairól csütörtökön a francia ügyészség jelentette be, hogy a legnagyobb valószínűséggel a másodpilóta, Andreas Lubitz szándékosan okozta azt. Mindezt a 150 áldozatot követelő szerencsétlenség ügyében nyomozó német szakértők is megerősítették. A gép fekete dobozainak felvételeiből ugyanis kiderült, hogy a kapitány rövid időre elhagyta a pilótafülkét, ahová a másodpilóta már nem engedte vissza, ugyanakkor megnyomta a süllyedést irányító gombot, és a gép ellenőrzött magasságvesztés mellett hegynek ütközött.


Lubitz a San Franciscó-i Golden Gate híd előttFotó: Europress/AFP

A német rendőrség röviddel a bejelentés után házkutatáshoz szállt ki Lubitz otthonához, és még az éjszaka folyamán olyan nyilatkozatot tett a házkutatást vezető Markus Niesczery, hogy fontos bizonyítékokat találtak. Azt nem mondta el a Telegraph újságírójának, hogy ezek mik, de kifejezte reményét, hogy a bizonyítékok segítenek megoldani a katasztrófa rejtélyét, azaz Lubitz tragikus döntésének hátterét.


A német rendőrség fontos nyomra bukkant a másodpilóta otthonában
Fotó: Europress/AFP

A német sajtó is alaposan utánajárt Lubitz előéletének. A Focus.de a Bildre hivatkozva azt írja, hogy Andreas Lubitz súlyos depresszióban szenvedett és pszichiátriai kezelés alatt állt. Felettébb furcsa ugyanakkor, hogy – a német sajtó állítása szerint – a másodpilóta amerikai kiképzését annak idején a Lufthansa egészségügyi okok miatt hosszabb időre, több hónapra megszakította. Dermesztő, hogy a Lufthansa Arizonai Repülési Iskolájában repülésre alkalmatlannak nyilvánították Andreas Lubitzot, mégis befejezhette a kiképzést és dolgozhatott is.

A német Szövetségi Légügyi Hivatalnál vezetett aktájában Lubitzot az SIC jelzéssel látták el, ami a „különleges, rendszeres orvosi vizsgálatot igényel” jelentéssel bír, azaz folyamatos ellenőrzésre lett volna szüksége.

A német sajtó szerint Lubitz eljegyezte barátnőjét, akivel jövőre terveztek összeházasodni, de ismerősei szerint egy ideje külön éltek, akár ez is közrejátszhatott viselkedésében.

Kutatnak tovább
Folytatódott a kutatás a hét elején a francia Alpokban történt Germanwings-katasztrófa helyszínén péntek reggel. Negyedik napja tart a helyszínelés és az áldozatok maradványainak kiemelése.

A helikopterek derült időben tudtak elindulni pénteken a Tête de l’Estrop hegycsúcs felé, amely mögött a német légitársaság repülőgépének roncsai találhatók a sziklás terepen szétszóródva.

Az 1500 méteres tengerszint feletti magasságban elterülő szakadékos, meredek hegyvidék csak helikopterrel közelíthető meg. Több száz csendőr, rendőr és mentő vesz részt a kutatásban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -