Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 10. 21:17, hétfő | Belföld
Forrás: http://hetivalasz.hu/

Kiadták a riasztást: Visszarendelték az embereket a gátakról

Kiadták a riasztást: Visszarendelték az embereket a gátakról

A következő napokban még nehezebb lesz a helyzet az árvízi védekezésben - mondta Pintér Sándor belügyminiszter a Parlamentben.

A tárcavezető ekkor talán még maga sem tudta: másfél órával később vissza kell hívnia az önkénteseket a gátakról, olyan vihar érkezik az országba.

A tárcavezető napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott, csak az együttműködés és az összefogás vezethet sikerre. Hangsúlyozta: ez meg is van, hiszen összefogott minden állampolgár, a hivatásosok, az önkéntesek, a parlamenti pártok és a média is.

Kiemelte, hogy eddig egyetlen ember sem halt meg vagy tűnt el az árvíz miatt. Elmondta, 1315 embert kellett kitelepíteni. Jelenleg 802 kilométeren zajlik árvízi védekezés, ebből 191 kilométeren rendkívüli, 176 kilométeren pedig harmadfokú; 86 helyszínen folyik a védekezés központi irányítás alatt. Az árhullám ezekben az órákban hagyja el Budapestet - ismertette a belügyminiszter.

Emlékeztetett: a rendkívüli időjárás hatására soha nem látott és nem tapasztalt árhullám vonul le a Dunán. 40-43 centivel magasabban tetőzött a Duna, mint a valaha volt legmagasabb vízszint, ennek ellenére fő védmű nem szakadt át. Közlése szerint a legnehezebb a helyzet Győrújfalunál volt, illetve Pilismarótnál jelenleg is az, ahol mozog az ideiglenes gát.

Jelenleg 15 ezren dolgoznak a gátakon, ebből 3400 rendvédelmi dolgozó, 7700 honvédségi alkalmazott. A belügyminiszter külön megköszönte a katasztrófavédelmi dolgozók, a tűzoltók, a rendőrök, a Terrorelhárítási Központ munkatársai, a polgárőrök, a büntetés-végrehajtási dolgozók, illetve az elítéltek segítségét. Kiemelte a honvédségi helikopterek tevékenységét, amely nélkül szavai szerint „nem lehetett volna megmenteni" Győrújfalut és a Szigetközt.

Civilek és önkéntesek távozzanak!

Másfél órával később a Belügyminisztériumban működő veszélyhelyzet-kezelési központ kiadta az utasítást: a közeledő vihar miatt valamennyi civilnek és önkéntesnek be kell szüntetnie a munkát a gátakon. A belügyminiszter főtanácsadója azt mondta: a hivatásos állománynak csak az a része maradhat, amelynek megfelelő védőfelszerelése van.

Samu Attila közlése szerint a vihar elvonultával mindenki folytathatja a munkát. A döntés a védekezésben részt vevők biztonsága érdekében született - tette hozzá.

Riasztás a Dunán

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ugyancsak hétfő délután közölte: a Duna teljes szakaszán riasztás van érvényben a heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt. Az esztergomi kistérségtől a déli határig narancssárga, vagyis másodfokú a riasztás.

A heves zivatarok miatt az éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint Győr-Moson-Sopron és Vas megyében elsőfokú, az ország többi területén másodfokú a riasztás. Emellett a várható felhőszakadás miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Estig a zivatarokat jégeső, viharos, óránkénti 60-80 kilométeres szél és felhőszakadás kísérheti. Esetenként 30 milliméternél több eső is hullhat. Olyan heves zivatarra is számítani lehet, amelyet 90 kilométer/órás szél és jégeső kísérhet. Heves zivatarok a legkisebb eséllyel Győrtől nyugatra alakulhatnak ki, de teljesen kizárni ott sem lehet őket - írta az OMSZ.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során