Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Június 17. 17:10, hétfő | Belföld
Forrás: http://www.hirado.hu

Kiadták a riasztást: itt szakadhat le az ég

Kiadták a riasztást: itt szakadhat le az ég

Az Országos Meteorológiai Szolgálat első fokú riasztást adott ki néhány északkeleti kistérségre. Ott akár 90 km/h-ás széllökések, jég és felhőszakadás kísérheti a zivatarokat.

A met.hu azt írja: délután északkeleten és az északnyugati határvidéken alakulhat ki egy-egy zivatar, de kedden ennek jóval kisebb az esélye. Hétfőn északkeleten heves zivatar sem kizárt, 90 km/h-t meghaladó széllökés, nagyobb méretű jég (2 cm fölötti átmérővel) és felhőszakadás (rövid idő alatt 20-30 mm csapadék) kíséretében. Hétfőn az ország nagy részén a napi középhőmérséklet sokfelé meghaladja a 25 fokot, kedden a déli megyékben és a nagyvárosokban a 27 fokot is eléri.

Számos térségben a hőség miatt van másodfokú figyelmeztetés érvényben hétfőre és keddre is.

Kedd estig

Túlnyomóan derült időre számíthatunk, csak a délutáni gomolyfelhő-képződés zavarja majd a napsütést. Legfeljebb az északkeleti, illetve az északnyugati határszélen fordulhat elő néhol zápor, zivatar. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, de a zivatarokat viharos széllökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15, 20 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 32, 35 fok között alakul.

Szerdától szombatig

Péntekig sok napsütés várható, csak helyi zápor, zivatar alakulhat ki. Szombaton hidegfront éri el térségünket, hatására megnövekszik a felhőzet, és többfelé fordul elő zápor, zivatar, ekkor hevesebb zivatarokra is számíthatunk. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) szombaton az ország területének 50 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15, 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 30, 36, szombaton 24, 32 fok között várható.

A fokozottan érzékenyek figyeljenek

Fronthatás nem terhel meg bennünket, de a fokozódó kánikula miatt a légköri változásokra fokozottan érzékenyeknél melegfronti tünetek jelentkezhetnek. Az év leghosszabb napjaiban a derült ég hatására kifejezetten erős UV-B sugárzás várható. Ilyenkor rövid idő alatt keletkezhet bőrpír, illetve leégés, amely hosszú távon a melanoma kialakulását segíti elő. Vigyázni kell, nehogy a test túlhevüljön, mert napszúrást, hőgutát okozhat, súlyosabb esetben akár halálhoz is vezethet. Fontos odafigyelni a sugárzás elleni védekezésre lehetőleg világos, természetes anyagú ruházat, széles karimájú kalap, napszemüveg viselésével, de a megfelelő faktorszámú naptej használata is szükséges lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal