Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Augusztus 16. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kezdődik a roham az albérletekért

Kezdődik a roham az albérletekért

Több régióban hiába csökkentek a lakásárak az utóbbi években, az albérleti díj ugyanannyi maradt, sok helyen pedig drágult. Beindult a szezon, a nyár vége felé egyre több diák keres kiadó szobát, ám sokan nincsenek tisztában az adóhatósági szabályokkal - írja a Magyar Nemzet.

Jóval olcsóbban lehet albérletet találni a nagy egyetemi városokban – Debrecenben, Pécsett és Szegeden –, mint a fővárosban. Az Otthontérkép statisztikából kiderül, Budapesten jelenleg 1981 forint az átlagos bérleti díj négyzetméterenként, Debrecenben 1329, Pécsett 1312, Szegeden 1119. Ez azt jelenti, hogy a fővárosban egy átlagos, 65 négyzetméteres lakást 130 ezer forintért lehet kivenni, amihez még hozzájön a rezsi.

Nagymértékben függ a város gazdasági potenciáljától, hogy mennyit kérnek a tulajdonosok. Nem véletlen, hogy Győr és Kecskemét bekerült a legjobb háromba, ez az autógyáraknak köszönhető – hangsúlyozta Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője. Igaz, ezekbe a városokba jellemzően nem egyetemisták költöznek.

Megjegyezte: érdekesen alakul a hazai albérletpiac, mert az eladó lakások ára ugyan csökkent, a kiadóké azonban nem, sőt, olykor növekedés tapasztalható. Ditróy Gergely szerint az ár nem mindig van összhangban a lakás minőségével, sokan ezt nem mérik fel. A tulajdonosoknál kétféle módszer figyelhető meg. Az egyik, hogy felmérik a környékbeli piacot, összehasonlítják a kiadó lakásokat a sajátjukkal, s így árazzák be. A másik, hogy drágábban próbálják meg kiadni az ingatlant, majd várakoznak, később pedig alkuba is belemennek. A vezető elemző szerint olykor előfordul, hogy így sikerül a reális ár felett kiadni a lakást.

Akik lakóhelyüktől távol tanulnak vagy dolgoznak, általában ingatlant bérelnek. Érdemes írásban is rögzíteni a bérleti feltételeket. Fontos, hogy a bérlőknek a lakásról mindig legyen érvényes lakásbérleti szerződésük, valamint a havi lakbér kifizetéséről kérjenek és kapjanak is átvételi elismervényt. A legjobb megoldás, ha minden hónapban átutalják a bérleti díjat, a közlemény rovatban feltüntetik a dátumot és a bérleti díj megnevezést – áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében. A szervezet szerint kevesen ismerik a szabályokat. Érdemes tudni, hogy ha nem turisztikai célból adja ki valaki a házát vagy a lakását, nem kötelező adószámot kiváltania. Az ilyen jellegű bérbeadás mentes az áfa alól, így nem kell számlát kibocsátani, azonban a nyugta ilyen esetekben is kötelező. A NAV tapasztalatai azt mutatják, hogy a bérbeadók jelentős része még mindig nincs tisztában azzal, hogy a bérbeadásáról bevételi nyilvántartást vagy bevételi és költségnyilvántartást kell vezetni.

A lap megtudta, a jövedelem után negyedévenként adóelőleget kell fizetni, majd az adóbevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni. Az adó mértéke a jövedelem 16 százaléka. Ha a bérbeadásból származó jövedelem meghaladja az egymillió forintot, akkor a jövedelem egészére a 16 százalékos adón felül 14 százalék egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben