Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2015. Január 05. 10:52, hétfő | Belföld
Forrás: http://hir.ma

Kétszer lesz világvége 2015-ben?

Kétszer lesz világvége 2015-ben?

Áprilisban és szeptemberben is vérhold lesz, ami Mark Biltz szerint egyet jelent a véggel.

Mindenki maga dönti el, hogy hisz-e a világvége elméletekben, vagy inkább kimegy az udvarra/utcára és megcsodálja a ritka égi jelenséget, a vérholdat, amely 2015-ben kétszer, szeptemberben és áprilisban, lesz.

A vérhold apokaliptikus elméletét Mark Biltz dolgozta ki, de igazán híressé Jahn Hagee könyve, a „Négy Vérhold” tette. Az egész világvége elképzelés alapját Joel próféta jövendölése adta, ami úgy szól, hogy:

„A nap elsötétedik, a hold vérré változik, mielőtt eljön az Úr nagy és rettenetes napja”.

Blitz ebből arra következtettet, hogy a próféta a Nap- és Holdfogyatkozásra utalt, ami őseink számára igazán félelmetes jelenségnek számított, hiszen nem tudták, hogy milyen csillagászati jelenség játszódik le.

Mi viszont már tisztában vagyunk vele, hogy a teljes holdfogyatkozás azt jelenti, amikor a Hold maximálisan a Föld árnyékába kerül, de nem sötétedik el, mert a földi légkörön szóródó fény halvány derengést kölcsönöz a Holdnak, ami így úgy néz ki, mintha vérszínű lenne. Ebből keletkezett a vérhold elnevezés.

Blitz átnézte a NASA adatbázisát Kr.e. 2000-től Kr.u. 3000-ig. Elsősorban azokat a Holdfogyatkozásokat kereste, amelyek egybeestek a Hold-tetrádokkal, tehát azokat az éveket kutatta, amikor egy évben négyszer zajlott le a jelenség.

A vizsgálat után, Blitz összevetette a tetrádokat és a napfogyatkozásokat a zsidók történelmével és naptárával. Ebből vonta le a párhuzamokat a jelenségek és a zsidók számára fontos események között. Ilyen megállapítás volt például az, hogy a 1493. és 1494. közötti tetrád ugyanakkor volt, mint a spanyol inkvizíció.

XV. század után négy évszázadon keresztül nem fordult elő az égi jelenség. A XX. században viszont kettő is volt. Az egyik 1949-1950-ben, Izrael állam megalapítása után. A másik 1967-1968-ben, a hatnapos háború idején.

Idén április 28-án és szeptember 28-án történik meg az égi jelenség, amelyet akkor is érdemes megnéznünk, ha félünk a világvégétől, és akkor is, ha nem.

Forrás: vilagszam.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 06:58, szombat | Belföld

Átadták a felújított Igmándi Erődöt Komáromban

Komárom talán soha nem fejlődött akkora léptekkel, mint napjainkban, ezt példázza a frissen felújított Igmándi Erőd átadása is, amiben fontos szerepe volt a kölcsönös tiszteletre alapuló magyar-szlovák együttműködésnek is

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).