Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 16. 07:40, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: IMDb

Kétes alakok a Balkán „másik” oldalán - VIDEÓ

Kétes alakok a Balkán „másik” oldalán - VIDEÓ

Angelina Jolie háborús filmje mellett a Balkán másik oldala is megmutatkozik.

A Parada című fekete komédia a belgrádi melegfelvonulás történetével mutatja be – humort sem nélkülözve – a térséget terhelő nehézkes emberi kapcsolatokat.

Srdjan Dragojevic fekete komédiája nagy sikert aratott a németországi mustrán, ahol a Balkán eddig leginkább Angelina Jolie boszniai háborús filmje, A vér és méz földjén című alkotás révén jutott szerephez.

A szerb fővárosban nem látják szívesen a melegbüszkeség alkalmából tartott felvonulásokat: vagy betiltják, vagy utcai zavargásokba torkollik, mint ahogy az 2010-ben is történt. Srdjan Dragojevic filmje egy évvel a 2010-es események előtt játszódik: melegaktivisták egy csoportja felbérel egy Limun nevű bűnözőt, egy igazi macsót (Nikola Kojo), hogy gondoskodjon az általuk szervezett felvonulásról. A korrupt rendőrségre ugyanis nem számíthatnak, huligánok pedig azt tervezik, hogy megtámadják a felvonulás résztvevőit. A szervezőkre már az előkészületek során rárontottak. Limun azonban nem talál senkit a szerb fővárosban, aki vállalná a munkát, ezért a meleg Radmilóval és egy rózsaszín Minivel keresztül autózza a volt Jugoszláviát, hogy saját magához hasonló kétes alakokat nyerjen meg a feladatnak. Gengszter cimboráit még a balkáni háború alatt ismerte meg, amikor tagja volt egy félkatonai szerb egységnek.

A Parada egybehangzó vélemények szerint klisékből építkezve viccesen jeleníti meg a gengszterek és a melegek közötti kulturális szembenállást. A filmben mindössze egy melegcsókjelenet van. Ezt a kompromisszumot hozta meg a rendező azért, hogy a tolerancia mellett hitet tevő filmje a lehető legszélesebb közönséget vonzzon.

Szerbiában a Parada kasszasiker lett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.