Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Szeptember 04. 11:56, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Két metróvonal is leállt Kairóban az energiaválság miatt

Két metróvonal is leállt Kairóban az energiaválság miatt

Leállt a forgalom két kairói metróvonalon is csütörtökön a fokozódó energiaválság egyik legsúlyosabb áramszünete következtében.

Az al-Maszri al-Jóm című napilap internetes oldalán arról adott hírt, hogy a reggeli csúcsforgalomban az agglomerációval együtt több mint negyvenmilliós főváros három metróvonala közül a hármason részben, az egyesen pedig teljesen leállt a közlekedés. A kocsik majd egy óra múlva újra elindultak ugyan, de Kairó számos negyedében továbbra sem állt helyre az áramellátás.
A villamosipari és energiaügyi minisztérium szóvivője szerint az incidenst karbantartási munkálatok okozták, amelyek során egyes környékeken megpróbálták átcsoportosítani az energiaterhelést. A kimaradás áldozatává vált a több kereskedelmi csatornának is otthont adó el-gízai médianegyed is. A CBC EXTRA műholdas csatorna hírbemondójára éppen akkor borult sötétség, amikor az áramszünetről számolt be.
Felső-Egyiptomban csütörtök reggel öt tartománynak állt le az áramellátása, amelyet többszöri próbálkozásra sem sikerült újraindítani. A régió villanyellátásáért felelős állami cég igazgatója, Alá Abdel-Azíz úgy nyilatkozott, hogy a kimaradás okára továbbra is keresik a választ az illetékesek. Az áramszünet miatt el-Gíza és Kairó egyes részeiben a vízellátás is megszűnt - jelentette honlapján az al-Ahrám című napilap.
Egyiptom lakosságának jelenleg napi öt-hat, esetenként akár kétórás áramszünettel kell számolnia. Csütörtökön azok is pórul jártak, akiket eddig nem érintettek a kimaradások, mert házuk olyan hálózathoz csatlakozik, amely fontosabb intézményeket, illetve magas rangú tisztségviselőket lát el árammal. Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök a közös teherviselés nevében pár hete felszólította az illetékeseket, hogy ne tegyenek kivételt vele sem, és szükség esetén kapcsolják le otthonának villanyellátását.
Az ország erőművei földgázalapúak. Az áramellátás rendszeres megszakítása egyebek mellett az energiahordozó krónikus hiányából, illetve a hajtóművek és a vezetékhálózat elöregedéséből fakad. Kormányképviselők ezenkívül gyakran hivatkoznak az országban működő terrorcsoportok szabotázsakcióira. Pokolgépes támadások az elmúlt másfél hónapban több mint háromszáz villanypóznát tettek használhatatlanná - jelentette korábban Ibráhim Mahláb kormányfő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -