Városlista
2021. április 20, kedd - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Március 09. 14:19, péntek | Sport
Forrás: Nemzeti Sport Online

Két magyarral indul útjára a vb Monzában, a Chevrolet a favorit

Két magyarral indul útjára a vb Monzában, a Chevrolet a favorit

A hét végén Monzában rendezik meg a 2012-es túraautó-világbajnokság (WTCC) első két viadalát. A mezőnyben Michelisz Norbert mellett idén egy másik magyar pilóta, Wéber Gábor is szerepel.

A hét végén Monzában elkezdődik a túraautó-világbajnokság 2012-es idénye, méghozzá immár két magyar pilótával a mezőnyben. A harmadik idényének nekivágó Michelisz Norbert mellett Wéber Gábor lesz a Zengő-csapat másik versenyzője. A Formula–1-es televíziós szakkommentátorként is ismert Wéber számára a hátsókerék-meghajtású autó vezetéséhez való alkalmazkodás lesz az első fontos feladat.

Michelisznek ez tavaly gyorsan sikerült, emiatt is az egyik legjobb privát pilótaként tartják számon, aki BMW 320 TC-jével ebben az évben is többször a dobogó közelébe kerülhet, s a 2010-es makaói győzelem megismétlése sem lehetetlen küldetés.

A papírforma szerint az idei túraautó-világbajnokságon is a Chevrolet gyári csapatának három indulója, a brit Robert Huff, a svájci Alain Menu és a francia Yvan Muller küzd majd meg az összetettbeli elsőségért. A legutóbbi két év bajnoka, Muller kívülről nemigen számíthat nagy ellenállásra, legfeljebb a privát Chevyk (az egyikben a svéd Rickard Rydell ül majd) vehetik fel a versenyt az amerikai autógyár hivatalos gárdájával. Teljes programot más gyári istálló nem hajt végre, de az idény közben bemutatkozik majd a Honda, visszatér a Lada, s a Ford félgyári alakulata is ott lesz a mezőnyben. Az amerikai autógyár brit alakulata már Monzában is rajthoz áll – egyelőre látszik, hogy a kezdeteknél tart a csapat, hiszen pilótái a csütörtöki tesztnapon nem mutattak meggyőző formát.

A tavaly biztató teljesítményt nyújtó Volvo visszalépett a sorozattól, amelynek mezőnyét a Seat Leónokat és BMW 320 TC-ket használó privát csapatok teszik ki. A BMW-k az idén jelentős súlykedvezménnyel kezdhetik meg a szezont, de mivel – az új motorral felszerelt Seatokkal ellentétben – nem fejlesztették az autót, várhatóan csak nőni fog az űr köztük és a Chevrolet között. A súlybüntetések, valamint a rajtsorrend kialakítására vonatkozó szabályrendszer miatt idővel így is lesz majd esély egy-egy BMW-győzelemre, s remélhetőleg a Zengő-istálló is versenyben lesz a dicsőségért.

Csütörtökön Monzában már tesztelt a mezőny, s Michelisz mind az öt etapon a legjobb privát versenyzők között volt, a legjobb ideje 2.5 másodperccel maradt el a nap legjobbját futó Mullerétől. Wéber legjobbja fél másodperccel volt gyengébb, mint Micheliszé.

Pénteken szabadedzés, szombaton időmérő lesz, vasárnap délután pedig a két futamon már a pontokért hajtanak a résztvevők Monzában. Az Eurosport az idén is élőben közvetíti a versenyeket.

A 2012-es túraautó-vb menetrendje (mindegyik helyszínen 2-2 futamot rendeznek):

Március 11.: Monza, Olaszország
Április 1.: Valencia, Spanyolország
Április 15.: Marrákes, Marokkó
Április 29.: Pozsony, Szlovákia
Május 6.: Hungaroring
Május 20.: Salzburgring, Ausztria
Június 3.: Estoril, Portugália
Július 22.: Curitiba, Brazília
Szeptember 23.: Sonoma, Egyesült Államok
Október 21.: Szuzuka, Japán
November 4.: Sanghaj, Kína
November 18.: Makaó

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 19. 16:12, hétfő | Sport

Dobogóval mutatkoztak be Vogel Adriék a magyar márkakupában

Harmadik hellyel kezdte meg a raliszezont a 2020-ban háromszorosan is az Év magyar női autóversenyzője címmel kitüntetett Vogel Adrienn.

2021. Április 15. 16:56, csütörtök | Sport

Igyekezni fogunk, azt megígérem!

Régről ismert pályákon fog harcba szállni az idő és a sporttársak ellen Kronome Ákos, és hű navigátora a Boldogkő ralin.

2021. Április 15. 12:31, csütörtök | Sport

Megpróbálunk majd a maximumon menni!

Igazi legendás pályákon kilenc gyors vár a Juhász Csabira és régi-új navigátorára három különböző szakaszon, a Boldogkő ralin.

2021. Április 15. 11:06, csütörtök | Sport

Hasznos kilométereket gyűjtöttünk!

Kategóriájuk ötödik helyén ért célba a Sopia-NET Orfű Rally az Intercars Kupáért versenyen, az Ifj. Szőke András - Gyabronka Miklós Rally páros.