Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. November 18. 14:03, kedd | Életmód
Forrás: http://www.nosalty.hu

Készítsünk mascarponét otthon!

Készítsünk mascarponét otthon!

A mascarpone valóban mesés alapanyag – magas zsírtartalmú, krémes tejtermék, melynek felhasználása nagyon változatos. Most megmutatjuk, hogyan készítsd el otthon!

Mascarpone sajtot venni is lehet, de házi készítése meglepően egyszerű.

Az alább olvasható recepthez kiegészítésként néhány fontos dolog:

-Ha nincs hőmérőnk, ne aggódjunk, a lényeg, hogy a tejszín csak gyöngyözzön, ne forrjon.

-Ha nincs textilpelenkánk, használjunk duplán vagy akár négyrét hajtott harisnyát, de óvatosan a rétegekkel: ha túl vastag anyagon kell lecsöpögnie a savónak, a mascarpone közepe túl folyós lesz.

-Igyekezzünk minél tisztább tejszínt találni, azaz minél kevesebb adalékanyaggal dúsítottat, ezek általában a friss tejszínek (és semmiképpen nem főzőtejszínek.)

-Minél magasabb a zsírtartalom, annál krémesebb lesz a sajtunk. Ilyen egyszerű.

-Nagyon figyeljünk oda az arányokra!

Most, hogy ezt mind tudjuk, nézzük, mit kezdjünk a kész sajttal.

A tiramisuról mindenki tudja, hogy mascarponéból készül. Kísérletezhetünk különböző szezonális gyümölcsökből készült variációkkal is. Ha már gyümölcs, akkor jöhetnek a pohárkrémek is: akár az egyszerűbb, alul cukrozott gyümölcs – felül cukrozott mascarpone, akár a kicsit munkaigényesebb, de még mindig nagyon gyors kevert krémek is. Ezeket akár torták töltéséhez is használhatjuk. Süthetünk is vele, az eredmény biztosan krémes! A nagy zsírtartalom miatt fagylaltnak, vagy jégkrémnek is kitűnő, hiszen a zsír nagyon alacsony hőfokon fagy, próbálgassuk kedvenc ízeinket.

De hogy ne csak édességekről essen szó: vegyünk például a krémes tésztaszószokról, amelyeknél akár a tejszínt is helyettesíthetjük mascarponéval. A rizottók kedvenc alapanyaga szintén ez a sajt, hiszen az utolsó pillanatban a rizsbe keverve krémes, könnyű rizottót kapunk. Ugyanígy járhatunk el polentával is. Vagy csak kenjünk meg egy szelet kenyeret, és akár sósan, akár édesen fogyasszuk reggelire.

A fenti felsorolás is elegendő bizonyíték arra, hogy a mascarpone felhasználása végtelenül változatos. Az otthoni készítés pedig nemcsak hogy olcsóbb, de pontosan tudjuk is, hogy mi kerül a gyomrunkba.

Mivel a házi mascarpone könnyen elkészíthető, és nálunk gyorsan fogy, gyakran készítem, és szinte mindig van a hűtőben.

hozzávalók / 4 adag

500 ml habtejszín (legalább 30%-os)
1 ek citromlé (frissen facsart)

elkészítés

A tejszínt gyöngyözésig (kb. 82-83ºC) melegítjük, és közben cukorhőmérővel folyamatosan ellenőrizzük.

Hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet, majd ugyanezen a hőfokon 5 percet főzzük.

Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd egy textilpelenkával duplán bélelt szűrőbe öntjük, és a hűtőbe tesszük legalább 8 órára. Ha tehetjük, közben egyszer keverjük meg.

Ha lecsöpögött a savó (előfordul, hogy az összeset felszívja a textil), akkor jól zárható üvegbe kanalazzuk. Hűtve 2 hétig is eláll.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata