Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2014. Október 30. 15:53, csütörtök | Életmód
Forrás: http://kaldeneker.hu

KÉSZÍTSETEK KÖKÉNYLIKŐRT!

KÉSZÍTSETEK KÖKÉNYLIKŐRT!

Érdemes a természet adta minden kincseit kihasználni, nem csak azért mert olcsó, hanem mert izgalmas ízeket lehet a segítségével varázsolni. Én kökénylikőrt varázsoltam.

Ha természetben kirándultok, sétálás közben biztosan ti is találkoztok a terméseitől hamvasan kéklő kökénybokrokkal.

Kökénybokroktól is kéklik most a határ, kis családommal szedtünk mi is egy szatyornyit. Még nektek sem késő nekilátni ennek a finom likőr elkészítésének.

Nem szükséges a legdrágább Gint megvásárolni hozzá, én a legolcsóbb gazdaságos fajtát választottam.

Bizton állítom nektek mennyei!

KÖKÉNYLIKŐR

Hozzávalók:

50 dkg kökény
50 dkg cukor
6 dl gin

Mossuk meg alaposan a kökényt, majd tegyük egy jól zárhatú befőttes vagy csatos üvegbe. Szórjuk a tetejére a cukrot, majd öntsük fel a ginnel. Naponta egyszer rázogassuk meg, hogy a cukor szép lassan feloldódjon. Október és november hónapban tudjuk elkészíteni, ami pont karácsonyra lesz fogyasztható.

Felhasználás előtt szűrjük le a kész kökénylikőrt, majd töltsük jól zárható likőrösüvegekbe. Remeken illik gyümölcsből készült fagylalthoz, tejszínhez vagy olvasztott csokoládéból készült édességekhez. Karácsonyi ajándéknak a legjobb választás.

A KÖKÉNY
Egyike a legáltalánosabban elterjedt növényféléknek, mert csak Európa legészakibb részéről, illetve Izland szigetéről hiányzik. Erdőszéleken, legelők szélén, kultúrterületek és a mezőgazdasági térségek határain, bokros, bozótos, lejtős oldalakon szinte mindenütt előforduló bokornövény. Nálunk vadon termő, de a tőlünk keletre fekvő országokban termesztett növényféle.

Kökény

A 2-3 méter magasra megnövő tövises cserje fehér virágai még a lombfakadás előtt megjelennek, és díszessé teszik a tájat. Egy-egy virágba borult kökénybokor emlékeztet egy művészi kezek által megalkotott virágcsokorra. A kökény virágát akkor kell gyűjteni, mielőtt teljesen kinyílna. Erre legalkalmasabb az az időszak, amikor fele már kinyílt, de a másik fele a virágzatnak még bimbóban van. A virág gyűjtésére legalkalmasabb idő a március és az április első fele. A virággyűjtés egyik módja, hogy a kökénybokor alá terítőt helyezünk el, és vékony bottal leverjük a virágot. Az összegyűjtött virágot a hozzákeveredett egyéb anyagoktól, a letöredezett ágrészektől megtisztítjuk. Tekintettel arra, hogy ez idő tájt a nap melege még gyenge szokott lenni, mesterségesen hevítve szárítjuk.

A kökény virágából készített tea étvágytalanságot vált ki, ezért fogyókúra kiegészítésére ajánlják. A kökénybokor gyümölcse kis méretű - 1,5-2 cm átmérőjű -, nyersen savanykásan fanyar ízű. Íz- és zamatanyaga megváltozik, amikor a tájat az első dér belepi. Egyes országokban pék- és teasütemények ízesítésére is használatos. A kökény magja is figyelemre méltó összetételű: 0,5-1,5% illő olajat, 35% olajat, szaponint, nigellin keserűanyagot és cseranyagot tartalmaz. A kökény gyümölcse vitaminokban gazdag, ezért téli tartósítására többféle módszert is ajánlhatunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.