Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Október 28. 12:37, szerda | Külföld
Forrás: http://www.hirado.hu/

Kerítést épít a határra Ausztria is - migránsválság percről percre

Kerítést épít a határra Ausztria is - migránsválság percről percre

- Természetesen kerítésről is szó van - ezt az osztrák belügyminiszter közölte azzal kapcsolatban, hogy Ausztria erősíteni kívánja az osztrák-szlovén határ ellenőrzését.

A három CSU-s miniszter visszahívása a Merkel-vezette nagykoalíciós kormány végét jelentené. A bajor miniszterelnök korábban vasárnapig adott haladékot a német kancellárnak, hogy hagyjon fel a nyitott határok politikájával.

Hat évre ítéltek egy tunéziai embercsempészt Szegeden

(11.40) Hat év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Járásbíróság szerdán egy tunéziai férfit, aki májusban egy furgonba zsúfolva 38 migránst próbált a magyar-szerb zöldhatár közeléből Ausztriába csempészni. A furgon 12 köbméteres rakterében semmilyen szellőzés nem volt, a felnőttek összezsúfolva utaztak, amíg néhány kilométer múlva a rendőrök meg nem állították az autót. A levegőtlen, sötét helyen - tanúvallomásuk szerint - az utasokban már néhány perc alatt halálfélelem alakult ki, egyikőjük úgy fogalmazott: "Biztos nem bírtuk volna ki az utat így."

Seehofer akár a koalíció felbontására is hajlandó

(11.30) A bajor miniszterelnök, a konzervatív CSU elnöke akár a pártját a szövetségi kormányban képviselő minisztereket is visszahívhatja, ha nem sikerül rávenni Angela Merkel kancellárt az úgynevezett nyitott határok politikájának feladására - írta szerdán a Bild című német lap.

A három CSU-s miniszter visszahívása az Angela Merkel vezette nagykoalíciós kormány végét jelentené. Horst Seehofer vasárnapig adott haladékot a szövetségi kormány menekültpolitikájának megváltoztatására, a menedékkérők áradatának korlátozására és a folyamat feletti irányítás visszaszerzésére.

Szlovénia a horvát határ megerősítésére készül

(10.50) Szlovénia a horvát határ megerősítésére készül, erre utal az STA szlovén hírügynökség szerda reggeli értesülése, amely szerint a nap folyamán összeül a szlovén nemzetvédelmi tanács, és olyan döntést hozhat, hogy több katonával vagy fizikai akadállyal erősítik meg az ország horvátországi határát. A tanács ülését a szóban forgó értesülések szerint Miro Cerar miniszterelnök hívta össze. A határ megerősítésével kapcsolatos tervekre azonban már kedden utalt Karl Erjavac külügyminiszter.

Szijjártó: az európai vezetőknek be kell fejezniük a kettős beszédet

(10.10) Minden európai vezetőnek be kell fejeznie a kettős beszédet a migrációs válság kezelésével kapcsolatban - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-vel.

A tárcavezető arra reagált, hogy Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter kedden bejelentette: "építési jellegű" műszaki munkálatok kezdődhetnek Ausztria déli határrészén, felkészülve arra a lehetőségre, hogy romlik a helyzet.

Az osztrák politikus szerdán azt közölte, hogy "természetesen kerítésről is szó van".

"Ausztria korábban elképesztő vádakkal illette Magyarországot a kerítés megépítése miatt, és most mi történik? Ausztria kerítést épít az osztrák-szlovén határon" - fogalmazott Szijjártó Péter.

„Kerítésről is szó van"

(8.40) Természetesen kerítésről is szó van - közölte az osztrák belügyminiszter az Ö1 osztrák közszolgálati rádió szerda reggeli műsorában azzal kapcsolatban, hogy Ausztria erősíteni kívánja az osztrák-szlovén határ ellenőrzését.

Johanna Mikl-Leitner kedden délután jelentette be, hogy "építési jellegű" műszaki munkálatok kezdődhetnek Ausztria déli határrészén, felkészülve arra a lehetőségre, hogy rosszabbodik a helyzet.

Ebben a nyilatkozatában azonban a tárcavezető kerítésről még nem tett említést. A belügyminiszter szerdán kifejtette: Németország bejelentése, miszerint befogadja a szíriai migránsokat, indította el a nagy menekültáradatot.


(MTI/EPA/Erwin Scheriau)

Hét embert fogtak el kedden

(8.09) Hét embert fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt kedden - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a honlapján. A tájékoztatás szerint közokirat-hamisítás miatt négy emberrel szemben indult büntetőeljárás.

Terrorveszély: megerősítik a magyar miniszterelnök védelmét

(4.00) Megemelte Orbán Viktor miniszterelnök védelmi szintjét a migráció miatt a Terrorelhárítási Központ - értesült a Magyar Idők. A lap szerint a nagyobb védelmet az is indokolja, hogy a szakszolgálatok terrorveszélyt tártak fel a magyarországi illegális bevándorlással kapcsolatban.

A horvát belügyminiszter megérti a szlovéneket

(23.10) Miután Zágráb Belgráddal megállapodott a migránsok közvetlen szállítását illetően, Szlovénia felé is sikerült megtennie az első lépést - mondta Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak kedd este. A miniszter arra utalt, hogy a kelet-szlavóniai Tovarnikról egyenesen a horvát határhoz közeli szlovén településre, Dobovára szállította a migránsokat az a horvát vonat, amely kedden délután érkezett meg az állomásra, és amelyen 50 horvát rendőr is utazott.

Eddig az volt a gyakorlat, hogy a migránsok kiszálltak a vonatból a rigonce-harmicai határátkelő körzetében, a horvát oldalon, majd illegálisan a zöldhatáron keresztül léptek be Szlovéniába, és még több kilométert gyalogoltak a brezicei és dobovai befogadóállomásokra. Most a vonat egyenesen Dobovára viszi a migránsokat, ahol átszállítják őket egy szlovén vonatra, amellyel továbbutazhatnak egészen az osztrák határ melletti sentilji tranzitközpontba. A szlovén hatóságok már a vonaton elvégzik a bevándorlók regisztrációját.

Ugyanilyen megállapodás kötött Horvátország Szerbiával is a múlt pénteken. A horvát vonatok hétfőtől Sidről (Szerbia) közvetlenül a bródi (Slavonski Brod) téliesített tranzitközpontba szállítják majd a migránsokat, amely egyszerre ötezer ember befogadására lesz alkalmas.

Ranko Ostojic a sajtónak úgy nyilatkozott: Horvátország számára az a legfontosabb, hogy továbbszállítsa az embereket, és azok egy-két napnál tovább nem tartózkodjanak az országban. A tárcavezető arról is beszélt, hogy megérti a szlovénokat, hisz Horvátország is így viselkedett a migránsválság elején Szerbiával, miután azok a magyar-szerb zöldhatárhatár lezárása után a horvát határra irányították a Közel-Keletről érkező bevándorlókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak