Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 11. 14:42, csütörtök | Belföld
Forrás: Vitalkraft Kft.

Kemo- és sugárterápia idegrendszert károsító mellékhatásai

Kemo- és sugárterápia idegrendszert károsító mellékhatásai

Meggyőződésünk, hogy csak akkor lehetséges hatékonyan megelőzni és csökkenteni bizonyos kezeléseknek a lehetséges súlyos mellékhatásait, hogyha ismerjük azokat.

A kemo- és sugárterápia egyik kevésbé ismert hosszú távú mellékhatását a központi idegrendszerre fejtheti ki. 2005-ben egy tanulmány 702 65-évnél idősebb ráktúlélő mentális állapotát hasonlított össze ugyanezen embereknek testvérpárjaival. A kutatók arra a következtetésre jutotottak, hogy ráktúlélők fokozottan veszélyeztetettek a mentális rendellenességek hosszú távú kialakulásával. A rák- túlélők 14,5%- ának volt mentális rendellenessége, míg rákban nem szenvedő testvéreiknek 8,7%-át sújtotta ez a probléma. A kutatók javasolják, hogy a megfelelő kezelések kiválasztásában ezzel a rizikóval is számolni kell. A közvetlen agyi besugárzás súlyos agyi mellékhatásai közismertek. A kemoterápia agykárosító hatásának mechanizmusáról viszont csak a múl két évvel ezelőtt jelent meg egy részletes tanulmány. A károsító mechanizmusok megismeréséhez először be kell pillantanunk az utóbbi 10 –év agykutatás vonatkozó eredményeibe. Az agykutatás legmakacsabb 20. századi dogmája, miszerint a kifejlődött agyban már nem fejlődnek új agysejtek, az utóbbi egy évtizedben megdőlt. Legalább a hippokampuszban (gyrus dentatus) és az un. szubventrikuláris zónában folyamatos agysejt fejlődés történik, az emberi élet végéig. A fejlődő agysejtek egy része a hippokampuszban túlél, működőképes lesz és integrálódik a már meglévő agysejt hálózatba. Az új sejtek a hippokampusz un. „szűk keresztmetszetében” foglalnak helyet, és így döntően befolyásolhatják a memória és gondolkodásközpont működését. Amennyiben az új neuronok keletkezését gátolják, súlyos mentális problémák alakulhatnak ki, pl. depresszió, elmefogyatékosság, dementia, skizofrénia. A neuronok fejlődésének elősegítése javíthatja a hangulatot és a kognitív teljesítőképességet. A hippocampuszban osztódó őssejtek az agysejtek között a legsérülékenyebbek, maradandó sérülésük súlyos mentális, pszichikai fejlődési rend- ellenességekhez vezethet. Egy 2006-os tanulmány – állatkísérleteket is felhasználva - arra a következtetésre jut, hogy a kemoterápia alkalmazása is súlyosan károsíthatja a neurális őssejteket a hippokampuszban. Az emlődaganatokban szenvedők - akik szokásos kemoterápiás dózist kaptak – 18%-a kognitív károsodásban szenved a kezelések után. Magas dózisú kemoterápiát kapott emlődaganatosok több mint 30%-a két évvel kezelések után hasonló problémákkal küzd. A kemoterápiás szerek károsíthatják az érett agysejteket is, de valószínű, hogy a legjelentősebb károkat az agyi őssejtek pusztításával okozzák. A tünetek között megemlítik a koncentrációzavart, a mentális flexibilitás sérülését, az információ feldolgozás sebességének lassulását, a vizuális memória és a motorikus funkciók zavarát. Gyermekkorban kemoterápiát kapott hosszú távú túlélőknél a depresszió előfordulásának valószínősége nőtt meg a kemoterápia intenzitásának függvényében. Potenciális védelmet az sugárzás ellen, pl. a lithium is nyújthat.

Egy gyógygomba hatóanyagtípusról is megállapították, hogy képes az agysejtek védelmére és elősegíti az agy őssejtjeinek differenciálódását, ami azzal is összefüggésben lehet, hogy a gerincvelő vérképző funkcióját is erősíti. A Süngomba/cseppkőgomba kivonat elősegíti az agyban képződő új agysejtek túlélését. In vivo állatkísérletekben speciális gyógygomba kivonatot fogyasztó nagy dózissal besugárzott állatok túlélési ideje jelentõsen növekedett. Az apigeninről kimutatták, hogy az erősíti a kemo- és sugárterápia rákellenes hatását. A gyógygomba és apigenin kivonatoknak nem csak rákellenes hatása fontos, hanem azok a kemo és sugárterápia mellékhatásait csökkentő hatása sem elhanyagolható.

Címkék: Vitalkraft Kft.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.