Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. Szeptember 16. 13:08, kedd | Belföld
Forrás: http://www.femina.hu

Katasztrófa van készülőben? Titkos adatok szivárogtak ki a klímaváltozásról

Katasztrófa van készülőben? Titkos adatok szivárogtak ki a klímaváltozásról

Aggasztó dolgokra derült fény az ENSZ vizsgálatából.

A környezettudatosság, környezetvédelem és környezetszennyezés szavak hallatán a legtöbben már csak legyintenek, pedig - még ha most nem is érzékeled a saját bőrödön - ez napjaink egyik legégetőbb problémája.

Nemrégiben kiszivárgott néhány részlet egy klímaváltozással kapcsolatos ENSZ-jelentésből, amelynek megjelenését csak novemberre tervezték. A részletek ijesztőek.

Nem lehet visszaszorítani a felmelegedést

2°C a kritikus érték - ez alatt kellene tartani a globális felmelegedés szintjét a katasztrófa elkerülése érdekében. A jelentésből kiderül, hogy a 21. század közepére elérjük ezt az értéket, ha nem történnek drasztikus változások.

Hogy ne legyen baj, 40-70%-kal kellene csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, ami azt jelenti, hogy húsz-harminc év alatt nagyobb változást kellene produkálnunk, mint ami az elmúlt 250 évben összesen lezajlott.

Semmit nem tettünk

Annak fényében, hogy az elmúlt 45 évben szinte semmilyen komolyabb erőfeszítést nem tettünk a változásra, a károsanyag-kibocsátás szükséges mértékű csökkentése is lehetetlennek tűnik. 2000 és 2010 között, amikor már tisztában voltunk a helyzettel és a következményekkel, jobban emelkedett az üvegházhatású gázok kibocsátása, mint 1970 és 2010 között. Emiatt a klímaváltozás már be is következett.

Az emberi faj számára természetes, hogy a Földön él, és úgy gondolja, ez mindig így lesz, de talán téved.

Jégsapkák olvadása

Az északi és antarktiszi jégtakarók a felmelegedés miatt egyre gyorsabban olvadnak, az itt élő állatok fennmaradását veszélyeztetve, emellett olyan következményeket magukban hordozva, mint a tengerszint emelkedése vagy a Golf-áramlat mozgása. Mindemellett a világ gleccserei is folyamatosan tűnnek el, csakúgy, mint a Kilimandzsáró hótakarója.

Olajszennyezés

Az elmúlt évtizedek olajkatasztrófái partvidékeket pusztítottak el, és kioltottak minden életet a tengervízben, nem beszélve arról, milyen hatást gyakoroltak a madárkolóniákra. Az olajszennyezés következtében csak az 1970-es évek óta tengeri emlősök és madarak százezrei pusztultak el.

Fajok a kihalás szélén

Az előrejelzések szerint a felmelegedés miatt 2050-re több mint egy millió faj tűnhet el a Földről, emellett azonban nem csak a klímaváltozás veszélyezteti a kihalófélben lévő állati és növényi populációkat, számtalan helyen módszeresen és illegálisan ölik le őket.

Korallzátonyok eltűnése

A felmelegedés és az óceán vizének változásai miatt 2100-ra a korallzátonyok teljes mértékben eltűnhetnek. Mindez számos más fajt is veszélyeztet, melyek túlélését épp ezen zátonyok biztosítják, ez pedig súlyos láncreakciót indíthat be.

Tengerszintek emelkedése

Az Antarktisz és Grönland jégsapkáinak olvadása miatt már most növekszik a tengerszint, különösen az Egyesült Államok keleti partján. Mindemellett számos más nemzetet is érint majd a negatív változás, a Maldív-szigetek vezetése például már az evakuálást fontolgatja.

Erdőirtás

A fakitermelés, a mezőgazdasági területek növelése és a városi területek terjedése miatt egyre nagyobb erdőterületeket irtanak ki anélkül, hogy a fákat újratelepítenék. Amellett, hogy ezzel az adott hely teljes élővilágát elpusztítják, a felszabaduló széndioxidnak nem kevés köze van a globális felmelegedéshez.

Pusztító viharok

A globális felmelegedés a tudósok szerint világszerte jelentősen növeli majd az extrém időjárási jelenségek intenzitását és számát, közöttük a viharokét, a hurrikánokét és ciklonokét. A kutatások szerint már 1981 óta nagymértékben növekedett a trópusi ciklonok ereje.

Szárazság

A vízkészletek apadása miatt egy friss kutatás szerint 90% a valószínűsége annak, hogy a következő száz éven belül hárommilliárd ember kényszerül elhagyni otthonát, hogy előnyösebb éghajlati körülmények közé költözzön.

Vészesen emelkedik a tengerszint

A felmelegedés miatt az évszázad közepére minden nyáron eltűnik majd a jég a Jeges-tengerről, ami összességében hétméteres tengerszint-emelkedést eredményez. Ezzel az emberiség 50%-a veszélybe kerül a század végére, mert a lakosság fele tengerek és óceánok partszakaszain, illetve azok árvizek és talajerózió által veszélyeztetett környékén él.

Visszafordíthatatlanok a károk

Bár nem romlana tovább, még évszázadokig nem is javulna a helyzet akkor sem, ha most azonnal megszűnne az összes jelenlegi környezetszennyező tényező. A bejuttatott káros anyagok még így is több száz évig a vizekben és a légkörben maradnának. Ha viszont nem változik semmi, 2100-ra 4°C-al lesz melegebb, mint kétszáz évvel ezelőtt, ami igen komoly negatív hatást gyakorol majd az élővilágra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: