Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Október 19. 13:11, hétfő | Külföld
Forrás: http://www.hirado.hu/

Káosz a horvát-szlovén határon

Káosz a horvát-szlovén határon

Rengeteg migráns gyűlt össze a horvát-szlovén határon, Drávamagyaródnál, mert a szlovénok hajnalban kordont húztak, és nem engedték be, a horvátok pedig nem engedték vissza őket.

A horvát miniszterelnök Szlovéniára tolja át a migránsokat

(14:47) Zoran Milanovic kijelentette: a migránsokat továbbra is a horvát-szlovén határra szállítják. "Szlovénia jól szervezett ország, ezért meg fogják érteni, hogy fogadniuk kell az embereket, különben ellenőrizetlenül fognak beáramlani az országba" - hangsúlyozta.

A kormányfő megismételte korábbi nyilatkozatát, amely szerint Horvátország nem lesz gyűjtőközpont és kerítést sem fog építeni határán a migránsáradat feltartóztatására.

Szijjártó: Magyarország bizonyított

(13:55) Magyarország bebizonyította, hogy meg lehet állítani a modern kori népvándorlást - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlésben.

Szijjártó Péter napirend előtti felszólalásában azt mondta: most egy újabb, veszély fenyegeti hazánkat, a kötelező bevándorlóbefogadó kvóta, amitől szintén meg kell védeni az országot.

A tárcavezető közölte: mára megszűnt a az illegális bevándorlók beáramlása az ország déli határán.

Ankara nem fogad vissza

(13:42) Törökország nem fogadja be azokat a migránsokat, akiket az Európai Unió elutasít - jelentette ki a török kormányfő egy nappal azután, hogy a német kancellárral tárgyalt.

Ahmet Davutoglu úgy fogalmazott: országa nem koncentrációs tábor, és nem fogadja el az Unió ajánlatát, hogy pénzért cserébe telepítse le a migránsokat.

Hozzátette, hogy a tervezett 3 milliárd eurónál több uniós forrást vár a menekülthelyzet kezeléséhez.

A tegnapi megbeszélésen Angela Merkel német kancellár a vízumkönnyítési tárgyalások gyorsítását ajánlotta föl a török vezetésnek, a migránsok visszafogadásáról szóló egyezményért cserébe.

Jönnek a tengeren

(13:20) Több mint 600 illegális bevándorlót mentettek meg a Földközi-tengeren olasz hajók. Nyolc migráns életét nem tudták megmenteni. Közben az Égei-tengeren két nap alatt 2500 menedékkérőt segítettek partra a görög hatóságok, és ugyanennyien maguk érték el segítség nélkül a görög szigeteket. Az állami televízió jelentése szerint Leszboszon verekedés tört ki a regisztrációra váró bevándorlók között.

Szlovénia fogadja a reggel Horvátországból útnak indított migránsokat

(12:50) Szlovénia beengedi területére azt az 1900 menedékkérőt, akit Horvátország hétfő reggel indított útnak vonattal a kelet-horvátországi Tovarnikból - közölte szlovén belügyminiszter. Vesna Györkös Znidar előző este még arról tájékoztatta horvát kollégáját, Ranko Ostojicot, hogy Szlovénia egyelőre nem tud több menekültet fogadni.

A Vecer című szlovén napilap hétfőn arról írt: Ausztria kisebb csoportokban újra elkezdte fogadni a migránsokat, de nem határozták meg, hogy pontosan hányat.

Horvát elnöki válságtörzs: le kell zárni a zöldhatárt, ki kell vezényelni a hadsereget

(12:05)Le kell zárni a horvát-szerb és a horvát-montenegrói zöldhatárt, és a határok védelmére ki kell vezényelni a hadsereget - jelentette ki Mate Granic, akit Kolinda Grabar-Kitarovic államfő a migrációs helyzet kezelésére létrehozott válságtörzs élére nevezett ki.

A volt horvát külügyminiszter az N1 horvát kereskedelmi televíziónak nyilatkozva hétfőn elmondta, hogy az államfő utasításait követi, akinek a migránsválság kezdete óta az az álláspontja, hogy le kell zárni a zöldhatárt, és a bevándorlókat a legális határátkelőhelyek felé kell terelni.

Több száz menekült szorult a horvát és a szlovén határállomás közé

(11:55) Több száz menekült várakozik Horvátországban a szlovén határnál, Drávamagyaródnál - jelentette az MTI. Szlovénia nemrég bejelentette, hogy nem fogadja a menekülteket, mivel Ausztria is korlátozta befogadásukat.

Ennek ellenére a horvát hatóságok újabb migránsokkal teli vonatot indítottak a szlovén határ felé - jelentette a helyi sajtó.

Kordont állítottak fel a szlovénok és a horvátok is, vagyis a bevándorlók a két ellenőrző pont közé szorultak.

Kormányszóvivő: működik a déli biztonsági határzár

(11:40) Megfelelően működik a déli biztonsági határzár, vagyis megakadályozza az illegális határátlépéseket - jelentette ki a kormányszóvivő.

Kovács Zoltán nagykanizsai tájékoztatóján megismételte: a déli országrész védelmét szolgáló intézkedések addig maradnak érvényben, amíg szükség van rájuk.

Hozzátette: folyamatosan figyelik a határ túloldalán kialakuló helyzetet Horvátországban, Szlovéniában és Szerbiában, hogy szükség esetén reagálni lehessen. Tegnap mindössze 41 határsértővel szemben kellett intézkedni - erősítette meg a miniszterelnök főtanácsadója.

Bakondi György közölte: valamennyien Szerbia felől próbáltak illegálisan magyar területre lépni, a horvát szakaszon nem történt illegális átlépési kísérlet. Idén eddig 390 ezer migránst regisztráltak a magyar hatóságok. A hazai befogadótáborokban jelenleg 520-an vannak.

Szerbiában torlódhatnak fel

(11:10) Macedónia felől továbbra is naponta 4-5 ezren lépnek be az országba, Horvátország felé azonban csak lassan tudnak továbbhaladni, a hatóságok ugyanis csak időszakosan, kisebb csoportokban engedik be őket.

Az eső ellenére ezért sokan a Berkasovo-Babska közötti átkelőnél, fél úton, a "senki földjén" éjszakáztak buszokban, sátrakban vagy a szabad ég alatt. A hosszú várakozás miatt feszült migránsok között lökdösődés alakult ki.

Zágráb újabb migránsokkal teli vonatot indított a szlovén határra

(11:02) Bár Szlovénia bejelentette, hogy egyelőre nem tud több menekültet fogadni területén, Horvátország újabb migránsokkal teli vonatot indított a kelet-horvátországi Tovarnikból a szlovén határ felé - jelentette a 24sata című horvát napilap hétfőn.

Tovarnikból újabb 1900 migráns tart Csáktornyára (Cakovec), és nem lehet tudni, mi történik majd, ha odaérnek - írta a lap.

Új útvonalon jönnek Szerbiából

(11:00) A szerb-horvát határon, ahol a horvát hatóságok péntek éjszaka óta megpróbálják lassítani a migránsáradatot, új útvonalon érkeznek az illegális bevándorlók az országba: a tovarniki és babskai helyett a bajakovói átkelő körzetében, amely a Belgrád-Zágráb autópálya mellett van.

Mára virradóra mintegy ezer ember próbált meg ebben a körzetben a szántóföldeken keresztül bejutni Horvátországba. Egy részüket a rendőrségnek sikerült feltartóztatni, de 300-400 ember levált a csoporttól, és nem tudni, hogy esetleg máshol bejutottak-e Horvátországba - írta a 24sata című horvát napilap.

Mintegy száz menekült érkezett a rédicsi átkelő szlovén oldalára

(10:50) A szlovén hatóságok mintegy száz migránst szállítottak a Rédics-Hosszúfalu magyar-szlovén határátkelő szlovén oldalára, az ott kialakított tranzittáborba.

Az MTI helyszíni tudósítója szerint a rendőri felvezetéssel érkezett két autóbuszon főleg családok, köztük nők és gyerekek utaztak. A menekültek hajnalban illegálisan, a zöldhatáron keresztül érkeztek Horvátországból Szlovéniába.

Balhé a szerb-horvát határon

(10:29) Összetűzésbe kerültek a rendőrök és a migránsok a szerb-horvát határon - adta hírül az M1

A senki földjén

(10:20) Még mindig áll a kordon a horvát-szlovén határon, ahol a senki földjére, a két határ közé szorultak a migránsok – jelentette az M1 tudósítója a helyszínről. Az eső esik, hideg van, a beszámoló szerint legalább a gyerekeket, családokat igyekeznek fedett helyre terelni.

Több ezren a szerb-horvát határnál

(10:10) Több ezer migráns várakozik a szerb-horvát határnál, Berkasovónál, mert a horvátok nem engedik be őket - jelentette 10 óra néhány perccel az M1 tudósítója. A beszámoló szerint az állapotok áldatlanok, hideg van, esik az eső, hatalmas a zsúfoltság, és az emberek egyre türelmetlenebbek.

Elmennének Uruguayból a szírek

(10:00) Elhagynák Uruguayt a szíriai menekültek - jelentette az AP amerikai hírügynökség. A riport szerint a dél-amerikai ország 42 szíriai állampolgárt fogadott be. A menedékkérők iratok nélkül érkeztek, így most hiába utaznának tovább megélhetési gondokra hivatkozva, útlevél híján nem hagyhatják el Uruguay-t.

Szeptemberben napokig tüntettek a migránsok az elnöki hivatal előtt, hiába. Az AP által megkérdezett elemző szerint a hatóságok alábecsülték a kulturális különbségeket, és túlbecsülték a menekültek munkalehetőségeit.

Megvan az első jogerős kiutasítás

(9:50)Jogerősen is kiutasított Magyarországról egy határsértőt a Szegedi Törvényszék. Az afgán férfi ügye volt az első, amelyet fellebbezés után másodfokon is tárgyaltak. A vádlott szeptemberben a déli határon, a mások által már korábban megrongált határzáron keresztül lépett Szerbiából magyar területre.

A férfi nem várta meg a menekülteljárás befejeződését, időközben Ausztriába távozott. Ügyvédje jelezte: fontolgatják, hogy a kiutasító ítélet miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

Irány a zöldhatár?

A M1 szlovéniai tudósítója szerint a migránsok egy kisebb, körülbelül 300 fős csoportja a Horvátországból a zöldhatáron át lépett be az országba.

Dobálás Drávamagyaródnál

Migránsok egy csoportja hajnalban a horvát oldalról dobálni kezdte a szlovén oldalon lévő rohamrendőröket, de az indulatok azóta lecsillapodtak - jelentette az M1 tudósítója a helyszínről.

Egymásra mutogatnak

A szlovénok szerint az osztrák belügyminiszter azt mondta nekik, hogy létszámstopot vezetnek be, az osztrákok viszont azt közölték: csak azt utasították el, hogy az eddiginél több embert fogadjanak.


EPA/STR

Patthelyzet a horvát-szlovén határon

Több ezer migráns gyűlt össze, az óriási esőben a horvát oldalon, Drávamagyaródnál, a szlovénok ugyanis hajnalban úgy döntöttek, nem engedik be őket, kordont állítottak, és kutyás rendőröket vezényeltek a helyszínre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -