Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Október 12. 20:52, szerda | Életmód
Forrás: http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/heart/hypertension/?article_

Kalciummal a magas vérnyomás ellen

Kalciummal a magas vérnyomás ellen

kalcium, Hypertensio, Hypertonia, Magas vérnyomás, Vesekövesség, Calculus renalis, Vesekő, Nephrolith, Vese calculus, vesekőbetegség, vastagbélrák
Nagyszámú emberen végzett megfigyelések eredményei mutatták, hogy akiknél magasabb a kalciu

A magas vérnyomást okozó betegségek egyike lehet a vesekő is. A veseköves betegeknél a kövek típusai különböznek (kalcium-oxalát, kalcium-urát, kalcium-foszfát stb.). A gyomor-bél rendszerből a kalciumsók csak ionizált formában szívódnak fel, a kalciumhoz kötődő anionrészek pedig a vesében dekoncentrálódhatnak és kicsapódhatnak. Hazánkban leggyakrabban kalcium-oxalát kövekkel találkozunk. Lényeges megfigyelés, hogy a kalciumbevitel megnövelésével a vizelet útján ürülő oxalát mennyiségét növelni tudjuk. Tehát a kalcium megvonása hibás, sokkal célravezetőbb a kalcium adása.

Azon egyéneknél, akiknek valamilyen zsírfelszívódási zavaruk is van, ott a zsírhoz a kalcium lekötődik (szappant képez), a szabadon maradt anionok felszívódnak és vesekövet hozhatnak létre. Ha zavart a zsírfelszívódás (pl. epebetegeknél, krónikus bélgyulla dásnál) különösen fontos a kalciumbevitel jelentős mértékű megnövelése, hiszen ezáltal csökkenteni tudjuk az anionoknak a gyomor-bélből történő felszívódását és ezzel a vesekőképződés esélyét is. Ezt legjobban azok a nagyon kövér betegek példázzák, akiknél mintegy két évtizeddel korábban bypass műtétet (érműtét) alkalmaztak, és ahol az említett mechanizmusok maximálisan érvényre jutottak.
A kalcium és a vastagbélrák
A vastagbél-nyálkahártya rosszindulatú elfajulása számos tényező eredményeként jöhet létre. A szervezetünkben termelődnek különböző anyagok (pl. epesavak), amelyek maguk is képesek a vastagbél-nyálkahártyát ingerelni, hasmenést okozva, és a nyálkahártyasejtek elfajulását elindítani. A kalcium sejttenyészetekben képes volt gátolni a vastagbél-nyálkahártyából izolált prae-malingus (előrák) sejtek növekedését. Itt azonban nemcsak a kalcium, hanem a kalcium-anyagcserében is szerepet játszó D-vitamin metabolitjai (előanyagai) is hasonló hatást fejtettek ki. A kalcium azáltal, hogy leköti a savakat és kalciumsókat képez velük, megszünteti az epesavak nyálkahártya-irritáló hatását. Érdekes megfigyelés az is, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek maguk is képesek gátolni a vastagbél-nyálkahártya rosszindulatú átalakulását és mindez jelentős mértékben nagyobb védőhatást mutatott, ha aszpirint adtak, amely kémiailag kalcium-acetil-szalicil-sav.
Az említett megfigyelések csak kis részét jelentik a kalcium jelentős szerepének az említett három betegség megelőzése szempontjából.
A kalciumban legdúsabb élelmiszerek a tej és tejtermékeink.


A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás alapelveinek érvényesítése, amely többek között naponta fél liter tejet, vagy ennek megfelelő tejterméket javasol, hangsúlyozza, hogy naponta többször együnk zöldségfélét és gyümölcsöt, elsősorban a magas rosttartalmú sütőipari termékek fogyasztására ösztönöz, fontosnak tartja a változatos nyersanyagot, ellenzi az italozást és dohányzást, felhívja a figyelmet a rendszeres mozgásra aki ezt követi kétségtelenül jó úton jár.
A hazai és nemzetközi egészségügyi statisztikák eredményeként vált ismertté, hogy Magyarország lakossága 1960 és 1990 között mintegy félmillióval csökkent. Pedig hazánk gazdaságilag fejlettebbé vált és a fertőző betegségek aránya jelentősen csökkent. Az elnéptelenedés egyik fő oka a születési gyakoriság csökkenése mellett a jóléti társadalmakra jellemző anyagcsere-betegségek (elhízás, szív- és érbetegségek, cukorbaj) szövődményeinek köszönhető. A szerző a következőkben a kalcium egészségvédő szerepét mutatja be.


Ugyancsak a fent említett vizsgálati sorozatokból ismerjük, hogy a születéskor várható élettartam jelentős mértékben csökkent Magyarországon és a volt ún. szocialista országokban, ugyanakkor az Európai Gazdasági Közösséghez tartozó államokban (beleértve Japánt, Új-Zélandot, az USA-t, Kanadát is) ezek a paraméterek nagyon kedvezően alakultak. A szakma ezt úgy hívja, hogy az említett országcsoportok között kinyílt az "egészségügyi olló".
Az okokat elemezve kiderült, hogy nincs szoros összefüggés a gazdasági helyzet és az egészségügyi paraméterek változása között. Erre abból következtethetünk, hogy az ún. kelet-európai volt szocialista országok államai között is lényeges különbségek mutatkoznak, noha gazdaságilag nincs nagy eltérés. A leglényegesebb faktorokat táplálkozási tényezők következményeként fogadják el. Magyarországon a szív- és keringési betegségek az első helyen vannak, a vastagbélrák a többi daganatos betegséggel együtt a második helyet tartja. Hazai adatok szerint a magyar lakosság 2-3%-a szenved vesekőbetegségben.

A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.

Mózsik, Gy.; Ideál - Reforméletmód magazin Celsus Kft.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.