Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. December 17. 06:58, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Újra lecsaptak a hitelminősítők

Újra lecsaptak a hitelminősítők

Magyar bankok különböző besorolásait rontotta pénteken a Moody’s, a Fitch Ratings pedig hat euróövezeti országot jelölt leminősítésre.

Magyar bankok különböző besorolásait rontotta pénteken a Moody's Investors Service, egyebek mellett a devizaalapú hitelek okozta problémákra hivatkozva. A nemzetközi hitelminősítő péntek esti londoni bejelentése szerint a leminősítések a K&H Bankot, FHB-t, az Erste Bank Hungaryt, az MKB-t és a Budapest Bankot érintik.

A Moody's ezeknek a bankoknak az esetében egyrészt az önálló besorolást rontotta, valamint gyengítette a tulajdonosi támogatás megítélését, amelyet két külföldi tulajdonú bank, a K&H és a Budapest Bank devizabetéti osztályzatához figyelembe vesz. Mindezek alapján a cég a Budapest Bank, a K&H Bank, az FHB, az Erste Bank Hungary és az MKB esetében a betéti és az adósi besorolásokat is rontotta.

A Moody's közölte, hogy e döntéseit három fő tényező vezérelte: az eszközminőség a vártnál gyorsabban romlik, és ez valószínűleg 2012-ben is folytatódik; részben a devizahitelek előtörlesztése miatt növekszik a bankok jövedelmezőségére és tőkehelyzetére nehezedő nyomás; emellett megvan az a kockázat, hogy gyengül a tulajdonos bankok elkötelezettsége magyarországi tevékenységük iránt.

A hitelminősítő kiemelte, hogy a nem teljesítő kinnlevőségek aránya a bankok hitelportfolióin belül az idei harmadik negyedévben 15,7 százalékra emelkedett a 2010 végén mért 13 százalékról. A Moody's szerint „a turbulens gazdasági viszonyok” és a rendszerben zajló jelentős adósság-átalakítások miatt a nem teljesítő hitelek aránya 2012-ben várhatóan tovább növekszik. A cég az elemzésben közölte azt is, hogy az idei évre általa valószínűsített 1,5 százalékos GDP-bővülés után jövőre csak 0,5 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban.

Megoldhatatlan az euróövezet válsága?

Szintén pénteken Franciaország elit „AAA” adósosztályzatának kilátását negatívra rontotta, hat másik euróövezeti országot pedig rövid időn belüli leminősítésre jelölt a Fitch Ratings, gyakorlatilag megoldhatatlannak nevezve az euróövezeti adósságválságot.

A legnagyobb európai hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy negatív előjelű megfigyelés alá vette az összes olyan, befektetési ajánlású osztályzattal ellátott euróövezeti szuverén adóst, amelyek besorolására eddig leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátás volt érvényben. A lépés Belgiumot, Spanyolországot, Szlovéniát, Olaszországot, Írországot és Ciprust érinti. A negatív kihatású megfigyelés a cég módszertana szerint azt jelenti, hogy az adott osztályzatok „aktív felülvizsgálat” alatt állnak, és megnövekedett annak az esélye, hogy az érintett országokat a Fitch rövid időn belül leminősíti.

A cég közölte: január végéig tervezi a most elkezdett felülvizsgálatok befejezését, és ha úgy dönt, hogy indokolt a leminősítés, az osztályzatrontások mértéke valószínűleg egy vagy két fokozatnyira korlátozódik. A lépéshez fűzött indoklás szerint a Fitch Ratings a múlt heti EU-csúcs nyomán arra a következtetésre jutott, hogy az euróövezeti válság átfogó megoldása „technikailag és politikailag elérhetetlen”.

Jóllehet az EU-vezetők kedvező kötelezettségvállalásokat tettek a csúcsértekezleten – különösen az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) megalkotásának felgyorsítása ügyében, és azzal is, hogy kisebb hangsúlyt helyeztek a magánszektorbeli hitelezők részvételére –, a Fitch által a csúcs előtt megfogalmazott aggályokat azonban a találkozón sem sikerült érdemben enyhíteni – áll az elemzésben.

A ház szerint különös aggodalomforrás a hiteles pénzügyi támaszték hiánya. A Fitch Ratings közölte: véleménye szerint az eurójegybanknak (EKB) aktívabb és határozottabb szerepet kellene vállalnia a potenciálisan illikvid, de fizetőképes országokat fenyegető, önmegvalósító likviditási válságok kockázatainak enyhítésében.

Hasonló megállapításra jutott éppen előző nap Londonban ismertetett elemzésében egy másik nagy pénzügyi szolgáltató cég is. Az Ernst & Young pénzügyi tanácsadó és könyvvizsgáló csoport új negyedéves euróövezeti helyzetértékelése szerint a valutaunió felbomlása „nagyon magas költségekkel járna” Európában és a világgazdaság egészében, ezért „valószínűnek tűnik”, hogy ha az EKB vállalja az utolsó hitelezői mentsvár szerepét, az kevesebbe kerülne, mint az eurótérség szétesése.

Intés a franciáknak

A Fitch Ratings péntek este bejelentette azt is, hogy negatívra rontotta Franciaország – a második legnagyobb eurógazdaság – hosszú távú adósosztályzatának kilátását. A hitelminősítő egyben megerősítette a lehetséges legjobb, „AAA” besorolású francia államadós-besorolásokat. A kilátásrontást a Fitch az euróövezeti gazdasági-pénzügyi helyzet romlásával, és annak potenciálisan Franciaországra háruló hatásaival indokolta.

A cég közölte: saját előrejelzése szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért francia államadósság-ráta 2014-ben 92 százalék körüli szinten tetőzik. Ez – Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat kivéve – magasabb, mint bármely más „AAA” besorolású szuverén adósé, és jelentősen meghaladja a többi „AAA” osztályzatú euróövezeti tagállam adósságrátáját.

A Fitch Ratings szerint az uniós vezetők által a múlt heti EU-csúcson tett kötelezettségvállalások nem elégségesek egy olyan teljesen hiteles pénzügyi tűzfal felhúzásához, amely megakadályozhatná az önmegvalósító likviditási, sőt fizetési válság kialakulását egyes „AAA” osztályzatú euróövezeti szuverén adósok esetében. A hitelminősítő közölte: a negatív kilátás azt jelenti, hogy 50 százalék a leminősítés esélye kétéves távlatban. A Fitch egyenes utalást tett ugyanakkor arra is, hogy ha nem következik be valamely érdemi sokkhatás, elsősorban például az euróövezeti válság esetleges drámai súlyosbodásával összefüggésben, akkor a cég 2013-ig nem módosítja a francia adósosztályzatot.

A Fitch Ratings csütörtökön a világ vezető bankjai közül hetet minősített le.

Címkék: Fitch Ratings, Moodys

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő