Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Október 25. 05:01, szerda | Belföld
Forrás: mti

Jövőre még egyszerűbb lesz az adózás

Jövőre még egyszerűbb lesz az adózás

Ha az Országgyűlés megszavazza, jövőre hatályba lépnek az ügyfélbarát adóeljárás alapjait lefektető törvények, és egyszerűbb, könnyebb és még inkább ügyfélbarát lesz az adózás

- közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel kedden. A nemzetgazdasági tárca kedden benyújtotta az adózás rendjét meghatározó törvényjavaslatot. Ha a parlament megszavazza, új korszak kezdődhet jövőre az adózásban, az adóhivatal több, Európában is példaértékű szolgáltatással segíti az adózókat - közölték.

A tárca közleménye szerint a belső jogharmonizáció miatt szükséges több adójogszabály módosítása is. A jogtechnikai változásokat az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény hatálybalépésével összefüggő törvények és egyes egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat tartalmazza, amelyet kedden adott be a tárca a parlamentnek.

A nemzetgazdasági tárca 2014 ősze óta dolgozik az új adóeljárási koncepción, amelyből több adózóbarát intézkedés - például a támogató eljárás, az adózók minősítése, az e-szja - már most is segíti a lakosságot, a vállalkozásokat - közölték.

A tájékoztatás szerint a nyári társadalmi vitára bocsátás után a szakmailag indokolt, illetve az adózók javára történő változtatásokat megvizsgálták, és jelentős részüket át is vezették. Többek között az önellenőrzési pótlék mértékét jelentősen csökkentették, a késedelmi pótlék felének megfizetése helyett csak a jegybanki alapkamatot kell felszámítani. A késedelmi pótlék mértékét sem kell 5 százalékponttal megnövelni, az adószakma véleményét elfogadva az a jegybanki alapkamat kétszerese marad. Amennyiben az alapkamat mértéke nem változik, jövőre 1,8 százalékkal kell számolni, és nem 5,9 százalékkal, amely jelentős könnyebbséget jelent az adózóknak - közölték.

A közleményben szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal több szolgáltatását a tervezet még tovább bővíti, egyebek mellett a törvényjavaslat bevezetné a kezdő vállalkozások mentorálását. Számításaik szerint az évi 80 ezer cég támogatásával az adóhivatal nemcsak a vállalkozóvá válást segíti, hanem az ország versenyképességét is tovább növelheti.



A NAV emellett egy 2019. január 1-jén induló új szolgáltatással könnyítené meg a bejelentést, illetve a változás-bejelentést. A NAV egy rendkívül egyszerűen használható online felületet biztosítana, így a bejelentés kényelmes, otthonról is elvégezhető, pár kattintásos művelet lesz. Az új rendszer csökkentené az adminisztrációt, és a cégeknek, illetve a több mint 3 millió ügyfélkapuval rendelkező magánszemélynek is jelentős könnyebbséget jelentene, így 2018-tól bárki, bármely adóügyben úgy dönthetne, hogy elektronikus úton tartja a kapcsolatot az adóhatósággal.

A közlemény szerint jövőre még inkább megéri az adóhivatal honlapját felkeresni. Igaz ez a 200 ezer megbízható státusú cégre, 2018-tól ugyanis a NAV közzéteszi honlapján a megbízható adózók nevét és adószámát - tudatták.

Kiemelik: a NAV semmilyen szankciót nem szabhat ki, ha valaki a tájékoztatóban meghatározottak szerint járt el, az adózónak tehát nem kell megfizetnie sem a késedelmi pótlékot, sem az adóbírságot.

Hozzátették: a lakosságot érintő könnyítés lenne az automatikusan járó pótlékmentes részletfizetés összeghatárának több mint a duplájára emelése. A magánszemélyeknek, egyéni vállalkozóknak 2018-tól már félmillió forintos tartozásig járna évente egyszer a 12 havi pótlékmentes részletfizetési kedvezmény.

A közlemény szerint a bürokrácia-csökkentés az adóeljárást is érinti, így számos bonyolult jogintézmény megszűnhet a jövőre. A tervezet szerint például nem lesz fokozott adóhatósági felügyelet, amely rendkívül nagy adminisztrációs terhet ró az érintett vállalkozókra. Erre a szigorú felügyeletre gyakorlatilag nincs is szükség, hiszen az adóeltitkolókat, adócsalókat - az egyre szélesebb körű adatbázisnak és a hatékony kockázatelemzésnek köszönhetően - azonnal kiszűri a NAV. Megszűnne az adószám felfüggesztése éppúgy, mint ahogyan több - a jogszerűtlen adóelőleg mérséklése miatti, illetve az üzletlezárást helyettesítő - mulasztási bírság kiszabásának alapjául szolgáló tényállás - közölték.

Kitértek arra is: a pusztán időhúzás miatt benyújtott fellebbezések visszaszorítására is alkalmas az az új szabály, amely szerint, ha az adózó lemond a fellebbezésről, és az esedékességig megfizeti a határozatban előírt adókülönbözetet, mentesülne a kiszabott adóbírság 50 százalékának megfizetése alól.

Címkék: adó, adózás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára