Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Szeptember 29. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti

Jövő héten szavazhatnak Csongrád megye átnevezéséről

Jövő héten szavazhatnak Csongrád megye átnevezéséről

Az Országgyűlés négynapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben. A képviselők jövő kedden szavazhatnak Csongrád megye Csongrád-Csanádra történő átnevezéséről.

A parlament honlapjára csütörtökön felkerült napirend szerint az ülés hétfőn Kósa Lajos miniszteri eskütételével kezdődhet. A Fidesz-frakció leköszönő vezetője a megyei jogú városok fejlesztéséért felel majd tárca nélküli miniszterként, a kormánypárti képviselőcsoport élén pedig Gulyás Gergely váltja, aki az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöki székéből távozik. Utódjáról, a fideszes Hende Csabáról szintén hétfőn, az interpellációk előtt szavazhat a Ház.

Kedden összesen tizennyolc előterjesztésről határoz a parlament, ezek közül tizenegy előterjesztés valamilyen nemzetközi egyezmény elfogadásához, illetve módosításához kér jóváhagyást.

Ekkor várható döntés a Miniszterelnökséget vezető Lázár János megyeátnevezési javaslatáról is. A tárcavezető indítványa meghagyná Szegedet megyeszékhelynek, az átnevezés határideje pedig 2020. június 4. lenne.

Lázár János indoklásában úgy fogalmazott, a földrajzi nevek a magyar nyelv és történelem számos emlékét őrizték meg, és a "történetileg kialakult, a helyi lakosság által is széles körben ismert és elfogadott neveket nem túlzás kulturális örökségnek tekinteni".

A Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése határozatban támogatta a névváltoztatást.

Szerdán egyebek mellett az alapvető jogok biztosának tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót hallgathatják meg a képviselők.

Az Országgyűlés következő ülése október 9-én, hétfőn azonnali kérdésekkel és kérdésekkel érhet véget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.