Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Október 30. 14:15, péntek | Külföld
Forrás: http://player.hu/

Jön az egyenlőtlen internet, kösz EU!

Jön az egyenlőtlen internet, kösz EU!

Lassan jön le a Walking Dead? Anyád beszaggat a Skype-on? Köszönd az Európai Parlamentnek.

Az Európai Parlament ugyanis kedden megszavazta netsemlegességről szóló rendeletet, amivel többek között lehetővé tették az internetszolgáltatóknak, hogy “gyorsítósávot” biztosítsanak azoknak a tartalomszolgáltatóknak, akik fizetnek érte.

A döntés kicsit mindenkit váratlanul ért, hiszen az USA-ban az egészen páratlan összefogásnak köszönhetően nemrég simán elbukott egy hasonló törvénytervezet.

Erre jön az ilyen kérdésekben általában visszafogottabb EU, és simán, nagy többséggel megszavazza. Az már csak hab a tortán, hogy az egyenlőtlenséget lehetővé tevő rendeletet netsemlegességről szóló rendeletnek nevezték el.

Az új szabályozással a legnagyobb probléma az, hogy lehetővé teszi a szolgáltatóknak a

“kétsebességes internet”

bevezetését, magyarán azt, hogy nagyobb sávszélességet biztosítsanak azoknak a tartalomszolgáltatóknak, akik hajlandóak mélyebben a zsebükbe nyúlni, vagyis az eddig teljesen demokratikusan működő interneten a gazdagabbak behozhatatlan előnybe kerülnek azokkal szemben, akiknek nincs pénzük fizetni.

És ez nem az egyetlen probléma: ahogy arra az “internet alapítója”, Tim Berners-Lee felhívta a figyelmet, a szabályozás nem csak arra ad lehetőséget, hogy bizonyos szolgáltatások gyorsabbak legyenek, de a szolgáltató teljesen önkényesen lassíthat is egyes szolgáltatásokat.

Ehhez elég arra hivatkozniuk, hogy a hálózat túlterhelt, és ennek ürügyén simán visszavehetnek olyan szolgáltatások sávszélességéből, mint a torrent vagy az ingyenes, VOIP-telefonszolgáltatások (Skype, Viber stb.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -