Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Május 30. 07:09, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Jól indult az év a balatoni ingatlanpiacon

Jól indult az év a balatoni ingatlanpiacon

A nyaralóvásárlási szezon tradicionálisan márciusban indul a Balatonon, de idén az egész országra jellemző erős évkezdés a magyar tenger ingatlanpiacán is korábban éreztette hatását.

2012 első negyedévében az eladások jócskán túllépték a tavalyi év első három hónapjában mért szintet, és csaknem a már szezonkezdetnek számító tavalyi második negyedéves szinten álltak.

Az Otthon Centrum az év első öt hónapjában 20 százalékos forgalomnövekedést tapasztalt a balatoni ingatlanpiacon a tavalyi évhez képest. A déli parton a 12 milliós nyaralók voltak a legkeresettebbek ebben az időszakban, míg az északi parton a legtöbben 8 millió értékű nyaralóra vágynak. A vásárlók döntően Budapestiek, a korábbi évekre jellemző külföldi vevők eltűntek.

„A tavalyi évhez képest az idei év első öt hónapjában 20 százalékkal nagyobb forgalmat tapasztaltunk a balatoni ingatlanpiacon.” – mondta Déry Attila az Otthon Centrum vezető elemzője. – „Főleg az egyébként máskor visszafogott első negyedév hozott a szokásosnál több tranzakciót, 2012 első három hónapjában csaknem annyi adásvételt regisztráltunk, mint tavaly, a már szezonnak számító második negyedévben.” A nyaralóvásárlási szezon rendszerint márciusban indul a Balaton partján, a vevők nagy része viszonylag hamar szeretne vásárolni, hogy még abban az évben élvezhesse szabadságát új nyaralójában.

„Mind a déli, mind az északi parton a keresők 80 százaléka 5 és 15 millió forint közötti nyaralókat keres, az idei év első öt hónapjának tapasztalata alapján.” – mondta Kühne Kata az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. „ A déli parton a 12 milliós nyaralókra érkezett a legtöbb érdeklődés, az északi parton pedig a 8 millió körüli nyaralók a legkeresettebbek, de a 10 és 12 milliós ingatlanokra is sok érdeklődő jelentkezett.” A családi házak esetében szélesebb sávban oszlik meg a kereslet, már ami az ingatlanárakat illeti. A déli parton a 10 és a 15 millió körüli családi házak, ikerházak, sorházak voltak a legkeresettebbek a használt ingatlanok piacán, de minden ötödik érdeklődő 25 millió forintnál többet is hajlandó áldozni egy déli parton fekvő családi házért.. Siófokon továbbra is van kereslet a drága vízparti telkek iránt is. Az északi parton szintén széles skálán oszlik meg a kereslet. Az idei év első öt hónapjában sok érdeklődő jelentkezett a 8, illetve 12 millió forintos használt téglaépítésű házakra, de a 22 milliós árcédulával rendelkező családi házak is sok keresőt vonzottak. Az északi parton a felsőbb árkategória keresettebb, mint a szemközti parton, hiszen a keresők ötöde 30 millió forintnál többet száncsaládi ház vásárlására az északi parton. A téglaépítésű lakások a déli parton, főleg Siófok környékén, a 14-15 milliós értékűek voltak a legkeresettebbek, de a vízhez közelebb fekvő ingatlanok esetében is mutatkozik kereslet, a 25 milliós használt téglalakások is sok érdeklődőt vonzottak.

Fontos tudni, hogy különbséget kell tenni nyaraló besorolású és lakóingatlan besorolású épület között. Természetesen lakóingatlanokat – családi házakat, lakásokat – is lehet nyaralónak használni, de nyaraló besorolású ingatlanok csak bizony feltételek teljesülése esetén minősíthetők át lakóingatanná.

Az alapterületeket tekintve a nyaralók esetében a déli parton a 70 és 90 négyzetméter körüli ingatlanok vonzották a legtöbb érdeklődőt a január-május időszakban.. Az északi parton a valamivel kisebb, 60 négyzetméteres nyaralók kapták a legtöbb érdeklődést, de hasonlóan keresettek a 80 négyzetméter körüli ingatlanok. Használt téglaépítésű családi házak esetén a 80-90 négyzetméteres, valamint a 120 négyzetméter körüli ingatlanok vonzották a legtöbb érdeklődőt a déli parton. Az északi oldalon a 90 és 100 négyzetméter körüli használt családi házak voltak a legkeresettebbek, valamint a 140 négyzetméter körüliek. A használt téglalakások esetében az északi parton a legkeresettebb kategóriát a 60 illetve 70 négyzetméter alapterületű lakások adják, míg a déli parton a 70 és 80 négyzetméteres lakások voltak keresettek, bár ezen a részen a 40 és 50 négyzetméteres lakásokra is sok érdeklődést érkezett.

Ugyanakkor a 80-as években, fizető vendéglátás céljából épült, nagy alapterületű, mára korszerűtlen ingatlanokat még mindig nehéz eladni. Az ilyen ingatlanokra kevés kereslet mutatkozik a tó mindkét partján.

„Siófokon és környékén főleg Budapestről érkező vevőkkel találkozunk. Külföldi vevő csak elvétve van a piacon, az érdeklődők körében is kevés külföldi jelenlétet tapasztalunk.” – tette hozzá Kühne Kata. „Balatonfüreden és környékén szintén nagyon kevés külföldi vevővel találkozunk, a vevők nagy része Budapestről érkezik, illetve Győr környékéről. Gyakran egy kisebb budapesti lakás vásárlását, befektetést cserélik balatoni nyaralóvételre.” Keszthelyen és környékén szintén a fővárosból érkezik a vevők 55-60 százaléka. A nyugati részen az északi part inkább a győrieket vonzza, a déli partra pedig Pécs és környékéről érkeznek vevők. A korábbi holland, német vevők teljesen elmaradtak. Ennek oka részben az lehet, ami most az eladó oldalon is megjelenik motivációként: a jelenlegi tulajdonosok kiöregedtek, a következő generáció pedig nem lát annyi fantáziát a balatoni nyaralóban.

Siófokon és környékén az értékesítési tapasztalatok azt mutatják, hogy a vevői és az eladói árelképzelések nehezen találkoznak. Egy felújítandó 100 nm-es házat, 300-600 nm-es telekkel az eladó 25 M Ft-ra tart, míg a vevő 20 M Ft-ot fizetne érte, hogy legyen még pénze a felújításra. Ezt a két végletet kell egyeztetni, és találkoznia az eladói és vevői elvárásoknak, tehát viszonylag messziről indulnak. A vevői elvárásokat gyakran az alkalmi vételek reménye fűti, amire azonban ritkán van példa, azok az eladók, akiknek nem sürgős, inkább kitartják az árakat. Keszthelyen és környékén bár a kereslet egyértelműen növekedett, a tavalyi évhez képest néhány millióval olcsóbb ingatlanokat keresnek a vevők. Az alkalmi vételek reménye itt is gyakran irreális elvárásokat generál, sokat akarnak alkudni, ez is állhat az alacsonyabb keresési szintek mögött. Lehet azonban pénzügyi megfontolás is, a vevők tartalékolnak a felújításra, fenntartásra is. Balatonfüreden és környékén hasonló a helyzet, az először a piacra lépő vevők gyakran nincsenek tisztában az árakkal, és irreális igényekkel jelennek meg. Ez jellemző azoknál a nyaralókeresőknél, akik most érkeznek a piacra, és gyakran a frekventált, esetleg víz közeli ingatlanok esetében a vízparttól távolabb fekvő területek áraiból indulnak ki.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére