Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 12. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jogi kiskapukat zár be a reklámadó tervezete

Jogi kiskapukat zár be a reklámadó tervezete

A kormány eltökélt szándéka a médiaadó bevezetése, ám a jelenlegi tervezetben még több változtatás is lehetséges, igaz csupán a részletekben. A Világgazdaság cikke szerint a tervezet egyes részei pontosításra szorulnak, bár az elképzelések szerint július 1-ével lépne hatályba. A tervezet két jogi kiskaput is bezár a médiumok előtt: a külföldre költözéssel és a nagy médiumok kis cégekre darabolásával sem lehet kibújni az adózás alól.

A reklámadóról szóló törvényt még nem nyújtották be a parlamentnek, Orbán Viktor kormányfő elképzelései szerint július 1-én léphetne hatályba. A tervezet a médiavállalkozások reklámbevételeit adóztatná meg drasztikusan. A Világgazdaság cikkében beszámol arról, hogy az általuk megszerzett jelenlegi törvénytervezet bevezetőjében továbbra is a túlzottdeficit-eljárásra hivatkozik, holott ez alól Magyarország nemrégiben kikerült.

A szöveg szerint a médiavállalkozásokat terhelő adó alapja a reklám közzétételéből származó adóévi nettó árbevétel, igaz, az értelmező rendelkezések között csak nettó árbevételt említ, amely úgy is értelmezhető, hogy a médiavállalkozások összes árbevételét adóztatná, azaz a terjesztésből származó összegeket is. Jogi szakértők szerint a törvénytervezet pontosításra szorul.

A szöveg a jogi kiskapuk bezárását is céljául tűzte ki: az RTL Klubot üzemeltető M-RTL szerint a külföldre költözés megoldást jelenthetne az adó terhei alól, ám a mostani tervezetben minden cég adóalany, amelynek szolgáltatása a műsoridő felében magyar nyelven sugároz Magyarországon médiatartalmat. A törvény azt is megakadályozza, hogy kis cégekre daraboljanak egy médiabirodalmat, mert a kapcsolt vállalkozások reklámbevételeit összeadandó adóalapnak tekinti. Ez azért fontos, mert az adó sávos: 1 milliárd forint alatt nem kell fizetni, 1–5 milliárd között 1 százalékot, az 5–10 milliárd forint közötti részre 10, az ezt meghaladó részre 20 százalékot.

Szakmai körökből a lap úgy tudja, hogy folyamatosak a tárgyalások a Lázár János képviselte kormány és a Reklámszövetség között, így a tervezet még több változtatáson is áteshet, annyi azonban biztos, hogy a kormány ragaszkodik az új adó bevezetéséhez. Már csak a részletekben lehet kompromisszumot elérni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár